Фото без описуДобровеличківське управління Новоукраїнської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості надає інформаційні матеріали :


Бізнес зможе отримати 15 тисяч грантів від Уряду у 2024 році

Малі та середні підприємства зможуть отримати від держави 15 тисяч грантів на розвиток наступного року.

Зокрема, у 2024 році підприємці можуть отримати:

  • 14 тисяч мікрогрантів для малого бізнесу - до 250 тисяч гривень;
  • 1 тисячу грантів для переробних підприємств - до 8 млн гривень.

 Також у наступному році передбачено 18 млрд гривень на продовження доступного кредитування за програмою «5-7-9%». Вперше в бюджеті закладений 1 млрд грн на розширення мережі індустріальних парків, де підприємці можуть користуватися низкою пільг. Долучитися до створення індустріальних парків мають можливість і місцеві органи влади.

Більше про можливості для бізнесу від Уряду в наступному році: https://cutt.ly/KwPfNXuO


На Кіровоградщині 5 учасників бойових дій та членів їх сімей отримали гранти

Наразі діє урядова програма «Гранти для ветеранів та другого з подружжя»», орієнтована на відкриття нового або розвиток діючого бізнесу.

Хто може подавати заявку на участь у програмі:

  • учасник бойових дій;
  • особа з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрована як фізична особа-підприємець;
  • один із подружжя учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни – тільки дружина або чоловік.

Захисники й захисниці, які мають бажання займатися підприємництвом або ж розвивати свій бізнес після повернення до цивільного життя, можуть отримати грант від 250 тис. грн до 1 млн грн. Окрім того, другий з подружжя захисника може отримати грант 500 тис. грн на розвиток сімейного бізнесу. Обов’язковою умовою надання грантів є створення нових робочих місць.

Грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення й транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проєкту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами.

Станом на 15 грудня 2023 року прийнято 5 позитивних рішень на отримання грантів на створення або розвиток власного бізнесу. Серед переможців 2 учасники бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та 3 члени їх сімей. 

Найпопулярнішими напрямками, за якими отримані позитивні рішення, є швейне виробництво, гуртова та роздрібна торгівля, організація харчування та професійна, наукова діяльність.

Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від  21 червня 2022 року № 738

Покрокова інструкція, як отримати грант та інші посилання, що допоможуть отримати відповіді за запитання на шляху до реалізації власної справи, за посиланням.

Посібник «Як отримати підтримку в рамках грантових програм «Гранти для ветеранів та другого з подружжя» та «Власна справа» у програмі «єРобота» доступний за посиланням.

Заявку на отримання гранту для ветеранів та членів їхніх сімей можна подати через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дію», для цього перейдіть за посиланням. Про поширені помилки під час заповнення бізнес-планів читайте тут.

У вас є бізнес-ідея та бажання спробувати себе у бізнесі, однак не знаєте, з чого почати?  Телефонуйте +38 (093) 478 70 81 або пишіть нам у Telegram https://t.me/job_kid_dcz

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Експериментальний проєкт: безкоштовне профнавчання для ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Фото без опису

Ви учасник бойових дій чи особа з інвалідністю внаслідок війни? Бажаєте отримати нову професію чи підвищити власну кваліфікацію та успішно повернутися до професійного життя? Візьміть участь в експериментальному проєкті з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Для цього пропонуємо скористатися інфографікою, що нижче, та зробіть декілька кроків до професійної самореалізації.

 

Нагадаємо, що правові норми експериментального проєкту з профнавчання визначені Порядком реалізації експериментального проєкту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2023 року № 984 (набрала чинності 19 вересня 2023 року).

Зазначений Порядок доступний на вебсторінці Державного центру зайнятості.

Є питання щодо організації професійного навчання? Звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Працевлаштовуєте громадян з інвалідністю? Скористайтеся державною підтримкою

 

Ви роботодавець, який працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце? Завдяки урядовим ініціативам ви маєте можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця.  Це врегульовано Порядком надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2023 року № 893.

Необхідно наголосити, що головна мета такої державної підтримки – посилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, в свою чергу, надати можливість громадянам з інвалідністю повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися. 

Відтак роботодавець, який працевлаштував людину з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце,  може  отримати грошову компенсацію у сумі, що не перебільшує 100,5 тис. грн – за осіб з інвалідністю І групи та до 67 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи.

Як отримати компенсацію, які документи та додаткові відомості необхідно подати роботодавцеві для отримання компенсації, які допоміжні засоби для облаштування робочого місця можна придбати, їх перелік, чи може бути відмовлено роботодавцю в наданні компенсації і які підстави? Відповіді на ці та інші поширені запитання, а також іншу корисну інформацію про компенсацію за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю отримайте на сайті Державної служби зайнятості.

Ви роботодавець і у вас виникають запитання з реалізації зазначеного Порядку чи інші питання, пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Пишіть у Telegram-канал Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які зміни відбулися щодо форми звітності № 1-ПА?

 

Нагадаємо, що наказом Міністерства соціальної політики України від 03 червня 2019 р. № 851, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02 липня 2019 р. за № 717/33688, затверджено Порядок подання форми звітності № 1-ПА “Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні” та форма цієї звітності.

Наказом Міністерства економіки України від 22 вересня 2023 р. № 14186, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2023 р. за № 1769/40825, внесено зміни до вказаного наказу Міністерства соціальної політики України. Наказом Міністерства економіки України від 14 жовтня 2023 р. № 15411 внесено процедурні зміни до наказу № 14186. Накази № 14186 та № 15411 офіційно опубліковані 30 листопада 2023 р.

Змінами, внесеними наказом № 14186, з форми звітності № 1-ПА виключено розділ, що стосується звітності з питань працевлаштування за кордоном. Такі ж зміни внесені до вищезазначеного Порядку. Це пов’язано з запровадженням окремої форми звітності з цього питання. В цій частині наказ № 14186 набере чинності 01 серпня 2024 р.

З 30 листопада 2023 р. набрали чинності зміни до наказу № 851, які стосуються питань взаємодії Державного центру зайнятості та Державної служби України з питань праці. Також до форми звітності № 1-ПА внесені зміни, що стосуються написання прізвища, імені та по батькові респондента – надалі має зазначатися прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності).

Ознайомитись з повним текстом наказу № 14186 можна на правових вебсторінках https://is.gd/dLUS4B

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Який документ видається учаснику бойових дій за результатами профнавчання?

 

За результатами професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за робітничими професіями здобувачі освіти отримують свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.

За результатами підвищення кваліфікації, у тому числі на курсах цільового призначення, здобувачі освіти отримують документ про підвищення кваліфікації.

Це визначено пунктом 22 Порядку реалізації експериментального проекту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2023 року № 984.

Необхідно також враховувати, що за запитом здобувача освіти (особи з порушенням зору) зазначені документи виготовляються з урахуванням забезпечення доступності відтворення на ньому інформації (з використанням шрифту Брайля).

Примітка. Матеріал є черговим з розкриття інформації про експериментальний проект. Попередній матеріал цієї тематики був розміщений на нашій сторінці обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook 18 грудня 2023 року, посилання тут http://surl.li/ojpdo.

Порядок доступний на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням https://www.dcz.gov.ua/docs

Є питання щодо організації професійного навчання? Звертайтеся, до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте, контакти тут https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Пишіть у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

Кіровоградський обласний центр зайнятості


У якому розмірі оплачується вартість проживання учасника бойових дій в період профнавчання?

 

Правові норми експериментального проекту з профнавчання визначені Порядком реалізації експериментального проєкту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2023 року                         № 984 (набрала чинності 19 вересня 2023 року). Пунктом 20 цього Порядку передбачено, що вартість проживання здобувача освіти в період навчання за весь період проживання не перевищує п’яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня поточного року.

Якщо вартість проживання перевищує максимальну вартість, різниця вартості проживання може бути сплачена здобувачем освіти самостійно або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Враховуючи, що розмір зазначеного прожиткового мінімуму станом на 1 січня 2023 року складає 2 684 грн, вартість проживання в 2023 року не може перевищувати  13 420 грн.

Примітка. Матеріал є черговим з розкриття інформації про експериментальний проєкт. Попередній матеріал цієї тематики був розміщений на нашій сторінці обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook 14 грудня 2023 року, посилання тут http://surl.li/ohfck

Зазначений Порядок доступний на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням https://www.dcz.gov.ua/docs

Є питання щодо організації професійного навчання? Звертайтеся, до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте, контакти тут https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Пишіть у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Розмір гранту для учасників бойових дій: які зміни відбулися у законодавстві?

 

Нагадаємо, що питання надання грантів для учасників бойових дій регламентується Порядком надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738 (далі - Порядок).

Пунктом 4 Порядку передбачено, що розмір гранту не може перевищувати 1 млн грн для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа - підприємець, у разі зобов’язання створити чотири робочих місця після отримання гранту та працевлаштувати відповідно чотирьох найманих працівників, з яких не менше двох є учасниками бойових дій та/або особами з інвалідністю внаслідок війни.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2023 року № 1157 (набрала чинності 11 листопада 2023 року) внесено зміни до Порядку (інформація про окремі зміни була розміщена на сторінці обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook 14 листопада (http://surl.li/ntcmx) та 22 листопада 2023 року (http://surl.li/ntcoj). Наразі, детальніше про зміни, що стосуються розміру гранту для учасника бойових дій.

Розмір гранту для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа – підприємець, залежить від кількості робочих місць, що мають бути створені. Так, у разі зобов’язання створити одне робоче місце грант надається у сумі до 250 тис. грн. У разі створення двох робочих місць – від 250 тис. до 500 тис. грн. При створенні чотирьох робочих місць – від 500 тис. до 1000 тис. грн.

Примітка. З інформацією про інші зміни до Порядку можна ознайомитись на вебпорталі Міністерства економіки України http://surl.li/mxyec

Все про гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей http://surl.li/glaly

Є питання щодо запровадження підприємницької діяльності за урядовим проєктом «єРобота»? Звертайтеся до обласного центру зайнятості за телефоном +38 (093) 478 70 81. Пишіть у Telegram https://t.me/dcz_kir

Кіровоградський обласний центр зайнятості