Добровеличківське управління  Новоукраїнської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості надає для розміщення у рубриці «Районна філія обласного центру зайнятості інформує» інформаційні матеріали:

для шукачів роботи:

      «Оновлення на Єдиному порталі вакансій: що змінилося?», «Чи мають зареєстровані безробітні повідомляти центр зайнятості про виїзд за кордон?», «Які критерії щодо підбору підходящої роботи для безробітних встановлені під час дії воєнного стану?», «На який строк відкладається виплата допомоги по безробіттю вивільненим працівникам?», «Міфи та факти про ризики нелегальної трудової міграції», «Чи продовжується виділення коштів на розвиток власного бізнесу в умовах воєнного стану?», «Безкоштовні сервіси для створення резюме та мотиваційного листа», ««Як знайти роботу під час війни‎?» Запрошуємо на безкоштовний курс», «Щодо яких категорій громадян законодавство передбачає додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?», «Як розібратися у держпослугах? Пропонуємо Дія. Безбар’єрність».

для роботодавців:

      «Як роботодавець дізнається  про припинення з ним трудових відносин?».


Чи продовжується виділення коштів на розвиток власного бізнесу в умовах воєнного стану?

Так, продовжується.

Загальний обсяг державної допомоги, спрямованої на розвиток бізнесу, створення нових робочих місць та підприємств, підтримку сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану, становить до 16 млрд грн. Це встановлено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 532-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для надання грантів з метою створення або розвитку бізнесу» (із змінами).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2022 року № 1366 “Деякі питання спрямування коштів державного бюджету у 2022 році для надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу в умовах воєнного стану” http://surl.li/earis , яка набрала чинності 10 грудня 2022 року, для надання безповоротної державної допомоги фізичним особам, суб’єктам господарювання у формі мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу на програму “Надання грантів для створення або розвитку бізнесу” виділяється Міністерству економіки України із загального фонду державного бюджету 105,2 млн грн (для реалізації Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738).

Є бажання отримувати інформацію про прийняті чергові рішення щодо надання мікрогрантів? Завітайте на вебсторінку Державного центру зайнятості за посиланням – http://surl.li/eajpg

Є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, розміщеними тут: https://cutt.ly/oJ8G2q9

Крім того, ми є у Telegram – https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Як розібратися у держпослугах? Пропонуємо Дія.Безбар’єрність

 

Вся необхідна інформація про життєві ситуації та держпослуги відтепер на порталі Дія в одному місці: все необхідне для ВПО, людей з інвалідністю, батьків, літніх людей та осіб, що шукають роботу. 

Детальніше: https://bf.diia.gov.ua/

Деякі матеріали в розділі Дія. Безбар'єрність присвячені питанням, яких часто немає на державних порталах. А весь контент розподілений за трьома форматами: 

  • гіди — відповіді на питання (наприклад, як знайти першу роботу чи знятися з обліку ВПО);
  • інструкції — допомога з конкретними питаннями (наприклад, як підготуватися до виїзду за кордон чи отримати пенсію);
  • особистий досвід — історії людей (наприклад, як підготуватися до пологового, чи історії людей, які змінили професію після 60).

Безкоштовні сервіси для створення резюме та мотиваційного листа

  • Canva – резюме в цьому сервісі буде доволі класичним.
  • Resumake.io – доступні різноманітні шаблони для резюме.
  • Novoresume – доступна велика кількість шаблонів, можливість створення мотиваційні листи.
  • Resume Genius – окрім складання резюме є послуга «Запитайте експерта», яка передбачає перевірку резюме фахівцем.
  • VisualCV – потужний конструктор для створення резюме.
  • MyPerfectResume – окрім складання резюме, на сайті є функція створення мотиваційного листа.
  • Zety – так само як і в MyPerfectResume є функція створення супровідного листа за більш ніж 20 шаблонами.

Міфи та факти про ризики нелегальної трудової міграції

 Більшість українців замислювалися над тим, аби поїхати на заробітки за кордон, але мало, хто зупиняє себе на думці «Чи це безпечно для мене в першу чергу?». Ризики є, тож для підвищення обізнаності незайнятого трудовою діяльністю населення фахівці служби зайнятості проводять інформаційні заходи.

Корисна інформація, яка надається фахівцями:

- основні ризики нелегальної трудової міграції;

- наслідки нелегального перебування за кордоном та ризики, які очікують у разі виїзду за кордон;

- сутність поняття «торгівля людьми» та групи ризику;

- шахрайство під час працевлаштування;

- торгівля людьми, форми та види торгівлі людьми тощо.

Все це висвітлюється під час семінарів «Ризики нелегальної трудової міграції». Наприклад, такі заходи систематично організовують фахівці й Компаніївської районної філії обласного центру зайнятості, до яких залучають соціальних партнерів, дотичних до цих питань.

«У період введеного воєнного стану у категорії ризику залишаються саме жінки та діти. Адже вони першочергово покидають Україну, прямуючи до сусідніх країн, де і можуть зіштовхнутися з ризиками торгівлі людьми. Тому варто не лише бути обачними, а й знати, як уникнути ризиків», - застерігає керівник громадської організації «Чистий аркуш» Ігор Тридуб.

За словами учасників заходу, надана інформація допомогла їм позбутися власних стереотипів, зокрема, які сприяють виїзду за кордон та нелегальному працевлаштуванню.

Додатковою перевагою відвідування подібних заходів є можливість у форматі  «питання-відповідь» отримати чіткі відповіді на свої питання та усвідомити ризики нелегальної трудової міграції й роботи «у тіні».

Бажаєте отримувати корисну інформацію сфери зайнятості? Запрошуємо відвідати інформаційні заходи, що проводять фахівці центрів зайнятості та філій Кіровоградщини. Орієнтовний графік за посиланням https://cutt.ly/aXcMbjP

Є питання сфери зайнятості? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії обласного центру зайнятості або за номерами, що розміщені тут: https://cutt.ly/BXcMTzn

Ми є у Telegram-каналі https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Оновлення на Єдиному порталі вакансій: що змінилося?

 

Для підвищення зручності користування і пошуку вакансій на "Єдиному порталі вакансій"  було:

  • додано новий критерій пошуку “вид зайнятості” - відтепер, з’явилась можливість вибору пошуку дистанційної або тимчасової роботи, з неповним робочим днем тощо;
  • прискорено швидкість обробки запитів;
  • вдосконалено механізм пошуку - наразі можливо здійснювати пошук тільки за районом, а в разі необхідності вказувати і громаду;
  • в “стислий опис вакансії” додана інформація про населений пункт та назву роботодавця;
  • внесено зміни в оформлення та контакти. 

Віднині, роботодавці та HR-менеджери можуть подати вакансію через заповнення форми у персональному кабінеті на нашому сайті. Одразу після модерації  вакансії відбувається її розміщення на всіх інформаційних ресурсах служби зайнятості, зокрема на Єдиному порталі вакансій,  а наші фахівці починають підбір підходящих кандидатів.

Інструкція зі створення кабінету персонального кабінету роботодавця тут.

Персональний кабінет дає наступні можливості:

  • захист персональних даних, оскільки реєстрація здійснюється виключно через КЕП;
  • розміщення вакансій через подання звітності за формою 3-ПН, або заповнивши відповідну анкету;
  • в розділі “Мої вакансії” доступний перелік розміщених вакансій, дані про вакансії, вимоги щодо кандидата, наприклад;
  • додавання, редагування та видалення неактуальних вакансій, наприклад;
  • функціонал кабінету постійно розширюється. 

 

В рамках чергового оновлення також було удосконалено алгоритм підписки на вакансії за галуззю або регіоном, яку ви можете оформити через чат-бот Державної служби зайнятості у Телеграм @DCZworknowbbot.

Також нагадуємо, що:

  • актуальні вакансії служби зайнятості щоденно публікуються на телеграм-каналі “Робота зараз: Державна служба зайнятості”;
  • Єдиний портал вакансій підтримує всі версії мобільних пристроїв;
  • повне оновлення бази вакансій відбувається протягом дня в режимі реального часу.

 

Знайти роботу або знайти працівника стає все простіше!

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Щодо яких категорій громадян законодавство передбачає додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

 

Нагадаємо, що категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, визначені статтею 14 Закону України «Про зайнятість населення» (далі - Закон).

З 19 листопада 2022 року до цих категорій належать також особи, стосовно яких згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Відповідно до змін, що внесені до Закону, починаючи з 29 жовтня 2022 року, Кабінет Міністрів України уповноважений визначати й інші категорії громадян, які мають додаткові гарантії. Таке визначення проводитиметься з урахуванням ситуації на ринку праці, а також встановлення карантину, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану в країні.

Також слід зазначити, що з 29 жовтня 2022 року скасовані норми Закону, які передбачали встановлення для роботодавців 5-відсоткової квоти для працевлаштування цих категорій населення. Водночас скасована і норма статті 53 Закону, яка передбачала можливість застосування штрафу за необґрунтовані відмови у працевлаштуванні квотних категорій громадян.

Є питання, що стосуються сфери зайнятості та виплати допомоги по безробіттю? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/HMAUMJQ

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Питання – відповідь

 

Чи мають зареєстровані безробітні повідомляти центр зайнятості про виїзд за кордон?

 

Так, мають.

Це передбачено нормою статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (із змінами) – у разі виїзду за межі України зареєстрований безробітний зобов’язаний повідомити про це центр зайнятості (філію обласного центру зайнятості).

Водночас, слід враховувати, що відповідно до пункту 3-3 прикінцевих положень вказаного Закону виплата допомоги по безробіттю припиняється з 31-го календарного дня від дня перетину зареєстрованим безробітним державного кордону України (у разі безперервного перебування за кордоном понад 30 календарних днів; норма застосовується під час дії воєнного стану).

Крім того, з 29 жовтня 2022 року набрали чинності зміни до Закону України «Про зайнятість населення», які передбачають, що зареєстрований безробітний зобов’язаний інформувати кар’єрного радника протягом 3-х робочих днів про виїзд за межі України (зміни до статті 44). Неповідомлення про такий виїзд є підставою для припинення реєстрації безробітного (зміни до статті 45). Ці зміни діють у воєнний та мирний час.

Слід також враховувати, що навіть за умови повідомлення про виїзд за межі України, реєстрація безробітного припиняється у разі перебування зареєстрованого безробітного у період реєстрації за межами України одноразово понад 14 календарних днів або сукупно понад 60 календарних днів протягом року (крім документально підтверджених випадків, пов’язаних з виїздом зареєстрованого безробітного за кордон на лікування (у тому числі членів його сім’ї) або у зв’язку із смертю близьких родичів, нещасним випадком, що стався за кордоном із зареєстрованим безробітним або членами його сім’ї, відсутністю транспортного сполучення та можливості повернення в Україну у зв’язку з карантином, надзвичайною ситуацією, надзвичайним станом або іншими обмежувальними заходами, що введені країною або транспортною компанією).

Є питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут: https://cutt.ly/VNiez6n

Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які критерії щодо підбору підходящої роботи для безробітних встановлені під час дії воєнного стану?

 

Критерії підбору підходящої роботи визначені статтею 46 Закону України «Про зайнятість населення» https://cutt.ly/tMCzKin . Під час дії воєнного стану застосовуються критерії, визначені прикінцевими положеннями цього Закону.

З 29 жовтня 2022 року набрали чинності зміни до вказаного Закону, у тому числі і до його прикінцевих положень. Наразі, встановлено, що підходящою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка відповідає його освіті, професії чи спеціальності, кваліфікації, а також набутому особою за період своєї трудової діяльності досвіду роботи.

Підходящою є також робота, яка не потребує кваліфікації чи спеціальності, професійної підготовки або робота, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці.

Підбір підходящої роботи здійснюється за місцем звернення особи до центру зайнятості та не обмежується межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій особа зареєстрована як безробітна. Без згоди особи їй не може пропонуватися робота, яка потребує зміни місця проживання або місця перебування.

Є питання сфери зайнятості? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/HMAUMJQ

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Як роботодавець дізнається  про припинення з ним трудових відносин?

 

Нагадаємо, що з 07 травня 2022 року набрали чинності зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» у частині припинення трудових відносин між роботодавцями та внутрішньо переміщеними особами.

Наразі ці громадяни мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку. Для цього їм необхідно подати до базового центру зайнятості (філії обласного центру зайнятості) заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою його припинення є день, наступний за днем подання такої заяви.

Водночас центр зайнятості, у день припинення трудового договору, повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними) та територіальні органи Пенсійного фонду України та Державної податкової служби України.

Законом України від 21 вересня 2022 року № 2622-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» https://cutt.ly/NNWEScc, серед іншого, внесені зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Ці зміни набрали чинності 29 жовтня 2022 року.

Зокрема визначено, що якщо роботодавець перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, вищевказана заява зберігається у центрі зайнятості (філії) до моменту деокупації (розблокування) відповідних територій. Після цього центр зайнятості (філія) протягом 7 календарних днів повідомляє роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними).

Виникають питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут https://cutt.ly/VNiez6n

Ми маємо Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


На який строк відкладається виплата допомоги по безробіттю вивільненим працівникам?

 

Виплата допомоги по безробіттю відкладається на строк, що дорівнює періоду, протягом якого застрахованій особі відповідно до законів надається вихідна допомога або інші виплати у разі звільнення з останнього місця роботи (служби) чи закінчення строку повноважень за виборною посадою, що забезпечують часткову або тимчасову компенсацію втраченого заробітку.

Якщо вихідну допомогу або інші компенсаційні виплати було виплачено одноразово, виплата допомоги по безробіттю відкладається не більше ніж на 30 календарних днів з дня звільнення, а у разі здійснення таких виплат щомісяця - до закінчення періоду їх виплати.

Тож працівникам, вивільненим по пункту 1 частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (вихідна допомога виплачується у розмірі середньомісячної заробітної плати), виплата допомоги по безробіттю відкладається на 30 календарних днів з дня звільнення.

Вказане передбачено частиною 3 статті 31 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (із змінами, внесеними Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці” – набрав чинності 29.10.2022).

Ознайомитись з текстом Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці” можна на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням  https://www.dcz.gov.ua/docs

Є питання, що стосуються сфери зайнятості та виплати допомоги по безробіттю? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/HMAUMJQ

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


«Як знайти роботу під час війни‎?» Запрошуємо на безкоштовний курс

 

Безкоштовний курс «Як знайти роботу під час війни‎» допоможе зважитися і зробити перший крок.

Ви зрозумієте, як знайти роботу зараз – у ситуації, що склалася, з ресурсами, які ви маєте, та зі знаннями й навичками, яких ви набули раніше.

Мета курсу — познайомитись з новими умовами на ринку праці під час війни, показати, як вони змінюються, які нові можливості відкривають для пошукачів, навчити алгоритму пошуку роботи, показати інструменти та техніки, що допоможуть вам знайти гідне місце для працевлаштування за своїм фахом або опанувати нову професію.

Деталі та реєстрація тут: https://cutt.ly/n0SXXWR.