Добровеличківська районна філія Кіровоградського обласного центру зайнятості надає для розміщення у рубриці «Районна філія обласного центру зайнятості інформує» інформаційні матеріали:

для шукачів роботи:

  • «З 1 жовтня зросте мінімальна заробітна плата»
  • «Які зміни відбулися у порядку підтвердження трудового стажу?»
  • «Що робити, коли мобілізують зареєстрованого безробітного?»
  • «Яка інформація зазначається особою в заяві про надання статусу безробітного?».

для роботодавців:

  •  «Чи можуть роботодавці в інформації про вакансії висувати вимоги щодо наявності професійних компетенцій?»
  • «Програма єРобота: напрями витрат, покриття яких відбувається за рахунок мікрогрантів, які відбулися зміни?»
  • «Понад 300 роботодавців Кіровоградщини отримали компенсацію витрат за працевлаштування ВПО»
  • «Які документи має подати фізична особа-підприємець для отримання допомоги по частковому безробіттю?»

Питання – відповіді

Яка інформація зазначається особою в заяві про надання статусу безробітного?

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 735 унормовано низку питань у сфері зайнятості та страхування на випадок безробіття, зокрема, внесені зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2018 року № 792.

Цими змінами, серед іншого, визначено, що форма заяви про надання статусу безробітного затверджується Державним центром зайнятості (до змін форму заяви затверджувало Мінекономіки). Наказом Державного центру зайнятості від 06.10.2022 № 109 затверджено таку форму заяви.

У заяві зазначається наступна інформація:

прізвище, ім’я та по батькові шукача роботи, його реєстраційний номер облікової картки платника податків;

чи є (чи ні) особа членом особистого селянського господарства, фермером чи членом фермерського господарства;

чи навчається особа на денній (очній) формі навчання;

чи є особа військовозобов'язаною.

Крім того, власним підписом особа підтверджує низку повідомлень. Зокрема, подання такої заяви свідчить, що особа не є зареєстрованою як суб’єкт підприємницької діяльності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2018 року № 792 зі змінами  тутhttp://surl.li/inzd

Є питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості http://surl.li/dglkh

Обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами - https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Понад 300 роботодавців Кіровоградщини отримали компенсацію витрат за працевлаштування ВПО

 

На Кіровоградщині наразі 312 роботодавців вже отримали позитивні рішення про виплату компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.  Роботодавці працевлаштували  648 осіб.

Оптова та роздрібна торгівля, сільське господарство переробна промисловість, тимчасове розміщення та громадське харчування – це ті сфери економіки, де найбільше були працевлаштовані внутрішньо переміщені особи. 

Слід зазначити, з резервного фонду державного бюджету роботодавцям профінансовано понад 6,9 млн грн.

Ви роботодавець і працевлаштовуєте внутрішньо переміщених осіб? Скористайтеся урядовими програмами, що орієнтовані на підтримку роботодавців та розвиток бізнесу.

Інструкція з отримання компенсації витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування переселенців тут https://cutt.ly/JJULj1G

Подати заяву можна через портал Дія https://is.gd/xNWp5W

Є питання? Консультації отримайте у центрах зайнятості або філіях обласного центру зайнятості за місцем вашої реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


З 1 жовтня зросте мінімальна заробітна плата

Інформуємо, що з 01.10.2022 р. в Україні підвищуються соціальні стандарти (згідно статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»). Це вплине і на права зареєстрованих безробітних.

Зокрема, мінімальна заробітна плата зросте у місячному розмірі до 6700 гривень. Тому розмір заробітної плати у вакансіях, а також при залученні до суспільно корисних робіт не може бути нижче ніж 6700 грн (за умови відпрацювання повного робочого часу).

При цьому максимальний розмір допомоги по безробіттю у період воєнного стану не змінюється і становить 9750 грн, тобто 150% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2022 р.

Що робити, коли мобілізують зареєстрованого безробітного?

 

Громадянам, які були мобілізовані до лав армії України, зберігають робоче місце та посаду. Однак, якщо людина мала статус безробітного - її знімають з реєстрації у центрі зайнятості. Адже, згідно чинного законодавства українці, які проходять військову службу, належать до зайнятого населення. А тому реєстрація у службі зайнятості припиняється.

Чому мобілізованого знімають з реєстрації в службі зайнятості?

Така норма передбачена тому, що під час мобілізації громадяни не можуть шукати роботу та відвідувати центр зайнятості. Тож після надання зареєстрованим безробітним мобілізаційних розпоряджень, повісток або розпоряджень військових комісарів, фахівець центру зайнятості приймає рішення про припинення реєстрації безробітного, припинення виплати допомоги у зв’язку з безробіттям.

Також варто зазначити, що українцям, які проходять військову службу, виплачується грошове забезпечення. Вони є платниками податків, а отже є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування, зокрема на випадок безробіття.

Що робити після звільнення з армії?

Після закінчення військової служби громадянин у разі потреби може знову звернутися до центру зайнятості та отримати статус безробітного. Рішення про призначення виплати допомоги у зв’язку з безробіттям та її розмір прийматиметься відповідно до законодавства.

 

         Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які зміни відбулися у порядку підтвердження трудового стажу?

Нагадаємо, що Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (далі - Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (із змінами).

Цей Порядок застосовується у випадках коли відповідні записи не внесені до трудової книжки – трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1058 (набрала чинності 29 вересня 2022 року) внесені зміни до постанови № 637 та Порядку. Так, у назвах постанови, Порядку та у його тексті слова “трудового стажу” замінено словами “стажу роботи”.

Наразі визначено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є трудова книжка.

Як і раніше, за її відсутності (або відповідних записів у ній) стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Але визначено, що такі документи можуть бути подані в електронному вигляді з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Також встановлено, що документи, визначені Порядком, є підставою для внесення відомостей до частини персональної електронної облікової картки в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що відображає трудову діяльність застрахованої особи, у тому числі за період до 01 січня 2004 року.

Крім того, уточнено механізм підтвердження періодів роботи членами особистих селянських господарств та зайняття підприємницькою діяльністю фізичними особами. Врегульовані питання підтвердження стажу роботи на підприємствах, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях та у районах проведення бойових дій.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1058 тут http://surl.li/dffgm

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Програма єРобота: напрями витрат, покриття яких відбувається за рахунок мікрогрантів, які відбулися зміни?

Нагадаємо, що напрями витрат, покриття яких відбувається за рахунок мікрогрантів, визначені у пункті 5 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 (із змінами).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1065, що набрала чинності 29 вересня 2022 року, внесено зміни до вищезазначеного порядку і  пункт 5 викладено в новій редакції.

Тож покриттю підлягають наступні витрати:

  • придбання обладнання, необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);
  • закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (такі витрати повинні становити  сумарно не більше 50 відсотків розміру мікрогранту);
  • послуги маркетингу та реклами (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);
  • орендна плата за нежитлове приміщення (такі витрати повинні становити не більше 25 відсотків розміру мікрогранту);
  • орендна плата за обладнання (такі витрати повинні становити не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);
  • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (такі витрати повинні становити не більше 50 відсотків загального розміру мікрогранту);
  • використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Ознайомитись з іншими змінами у напрямку реалізації програми «єРобота» тут http://surl.li/delgf

Є питання сфери зайнятості? Контакти тут https://cutt.ly/oJ8G2q9

Ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Чи можуть роботодавці в інформації про вакансії висувати вимоги щодо наявності професійних компетенцій?

 

Так, можуть.

У розділі І відомостей про вакансію форми звітності  № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)” у пункті 1.10 «Професійні компетенції (знання, навички)» роботодавець може зазначати вимоги щодо наявності професійних компетенцій.

Така інформація викладається у довільній формі. Може бути проставлена відмітка “Без вимог”.

Нагадаємо, що з 07 липня цього року застосовується нова форма звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”.

Про сучасні компетентності тут http://surl.li/decuc

Є питання сфери зайнятості? Контакти тут https://cutt.ly/oJ8G2q9

Ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які документи має подати фізична особа-підприємець для отримання допомоги по частковому безробіттю?

Нагадаємо, що чинне законодавство про зайнятість населення дозволяє отримувати допомогу по частковому безробіттю як найманим працівникам, так і  фізичним особам-підприємцям.

Наразі інформуємо про документи, які подає до центру зайнятості саме фізична особа-підприємець (на себе).

Отже, фізична особа-підприємець для отримання допомоги по частковому безробіттю має подати до центру зайнятості чи філії заяву та відомості про себе за встановленою формою, що є додатком 2 до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 21 червня 2022 року № 702.

У той же час повідомляємо, що фізична особа-підприємець одночасно може подати документи для отримання допомоги як на себе так і на працівників.

Є питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості http://surl.li/dglkh

Обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості