Фото без описуДобровеличківське управління Новоукраїнської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості надає інформаційні матеріали :


 

Нова послуга служби зайнятості в онлайн: подайте заявку на отримання ваучера

Ви маєте професійно-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні, і є бажання зробити ще один крок на шляху до професійного розвитку? Не зволікайте – отримайте ваучер на навчання та за сприяння Державної служби зайнятості опановуйте нові знання!

Віднедавна подати заявку на отримання ваучера можна через веб-ресурс Державної служби зайнятості.

Покрокову інструкцію як отримати послугу і що для цього необхідно зробити, хто може отримати ваучер та за яких умов навчатися, який строк та вартість навчання, найпоширеніші запитання та відповіді на них, а також нормативні документи, які регулюють цей вид професійного навчання –  все це за посиланням на сайті Державного центру зайнятості або на Єдиному порталі державних послуг Дія

Необхідно наголосити, що наразі збільшився перелік професій та спеціальностей, за якими можна отримати ваучер на навчання: з 70 до 123.

Суттєво перелік доповнено професіями сфери залізничного транспорту, включені також нові професії будівельної  та медичної галузі.

Опанування нового фаху чи підвищення кваліфікації, це про вас? Звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Довідково. Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право  пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. 


 

Грантерам державної програми єРобота: відбулися зміни у законодавстві

Урядом постійно вживаються заходи щодо удосконалення механізмів підтримки підприємницької ініціативи серед населення, підтримки вже існуючого бізнесу.  Про це свідчить низка змін  у нормативних документах, що регулюють сферу підприємництва.

Для прикладу, 1 червня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року № 540, якою внесені зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Зокрема, удосконалено механізм надання та розширено напрями використання мікрогрантів за урядовою програмою “єРобота” для започаткування або розвитку бізнесу.

Постановою Кабінету Міністрів  від 19 травня 2023 року № 540 передбачено наступні нововведення:

- отримувачі мікрогранту зможуть придбати транспортні засоби, які необхідні для здійснення підприємницької діяльності;

- збільшено з 15 до 20 робочих днів строк для реєстрації суб’єкта господарювання, укладання договору про надання мікрогранту, відкриття рахунку в банку для зарахування коштів;

- першочергове працевлаштування зареєстрованих безробітних на створені, згідно з умовами надання мікрогранту, робочі місця;

- повернення в повному обсязі мікрогранту державі в разі не створення впродовж 6 місяців одного-двох робочих місць (залежно від суми мікрогранту) та працевлаштування на них працівників.

Виникають питання щодо отримання мікрогрантів, телефонуйте на гарячу лінію Кіровоградського обласного центру зайнятості  +380934787081, (0522) 32-03-44.  Ми є  у Telegram-каналі «Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград» https://t.me/dcz_kir


 

Чи можна користуватись послугами центру зайнятості не за місцем реєстрації?

Так, можна.

 

Облік осіб, які шукають роботу, проводиться будь-яким обраним ними центром зайнятості незалежно від наявності або відсутності у таких осіб задекларованого/зареєстрованого місця проживання. Це питання врегульовано  пунктом 3 Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року № 446 (далі - Порядок).

Пунктом 12 Порядку визначено, що статус зареєстрованого безробітного надається особам у день подання ними особистої заяви про надання такого статусу до будь-якого обраного ними центру зайнятості незалежно від наявності або відсутності у таких осіб задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

Відсутність у особи задекларованого/зареєстрованого місця проживання не є підставою для відмови у наданні статусу зареєстрованого безробітного (пункт 23 Порядку).

Матеріал є черговим із серії матеріалів з висвітлення постанови № 446. Попередній матеріал був розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі  Facebook 02 червня 2023 року http://surl.li/hqsby

Відповіді на поширені питання сфери зайнятості можна отримати на вебсторінці Державного центру зайнятості (розділ “Громадянам” - “Поширені запитання”), посилання тут https://www.dcz.gov.ua/help

У вас є інші питання з питань реєстрації, постановки та перебування на обліку у Державній службі зайнятості? Телефонуйте на «гарячу» лінію Кіровоградського обласного центру зайнятості за номерами: +380665818784 та  (0522) 32 17 68 Є інші питання? Контакти тут https://is.gd/20aDFB  Пишіть у телеграм https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

Чи може кондитер підвищити кваліфікацію з використанням  ваучера?

Так, може, якщо кондитер належить до категорії громадян, яким може бути виданий ваучер.

Підвищення кваліфікації може бути сплачено Державною службою зайнятості – професія «Кондитер» належить до професій, які  включені до Переліку професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 2.3 професійного стандарту “Кондитер”, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 19 серпня 2021 року № 441-21, кондитер зобов’язаний не рідше одного разу на 5 років підвищувати кваліфікацію. Це стосується кондитерів 3-го розряду (молодшого кондитера), 4-го розряду (кондитера) та 5-го розряду (старшого кондитера).

Пройти підвищення кваліфікації кондитер може в закладах освіти, які мають право проводити навчання за ваучером. У Кіровоградській області до таких закладів належить, зокрема, Державний заклад професійної (професійно-технічної) освіти “Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі”. Ознайомитися з умовами навчання у зазначеному ліцеї можна на його сайті, перейдіть за  посиланням http://licey.kr.ua/

Довідково. Цей матеріал є черговим з низки запитань-відповідей щодо отримання ваучерів на навчання. Попередній матеріал був розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі  Facebook 30 травня 2023 року http://surl.li/hqsas

Категорії громадян, що мають право на отримання ваучера, визначені в статті 30 Закону України “Про зайнятість населення”. До них належать, серед іншого, і внутрішньо переміщені особи працездатного віку (за відсутності підходящої роботи).

Все про ваучер на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням http://surl.li/feqeq

Є інші питання сфери зайнятості? Контакти тут https://is.gd/20aDFB Пишіть у телеграм https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

Чи може отримати мікрогрант засновник декількох юридичних осіб?

 

Нагадаємо, що питання надання мікрогрантів врегульовані Порядком надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738 (із змінами, далі - Порядок).

Пунктом 19 Порядку визначені випадки, коли Державний центр зайнятості може відмовити в наданні мікрогранту. Постановою Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року № 540 (набрала чинності 01 червня 2023 року) внесено зміни до Порядку. У тому числі зміни внесені і до переліку відмов, визначених в пункті 19.

Підставою для відмови, серед іншого, є також випадок, якщо керівник та/або засновник, та/або кінцевий бенефіціарний власник є особою, яка є керівником та/або засновником, та/або кінцевим бенефіціарним власником більше ніж у п’яти (включно) платників податків (такими платниками податків може бути фізична особа-підприємець або юридичні особи).

Зазначений матеріал є черговим із серії матеріалів, що висвітлюють норми застосування постанови № 540 Попередній матеріал розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook                            02 червня 2023 року, перейдіть за посиланням http://surl.li/hrdal

Про інші зміни щодо отримання мікрогрантів читайте вебсторінці Міністерства економіки України. Для цього перейдіть за посиланням  http://surl.li/hertq

Є питання щодо отримання мікрогрантів? Звертайтеся до відділу сприяння зайнятості обласного центру зайнятості за телефоном  (0522) 32 17 68.

Крім того, обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, де є можливість отримати відповіді на питання сфери зайнятості https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

Чи може бути продовжена виплата субєкту малого підприємництва компенсації у разі зміни ним місця провадження діяльності?

 

Так, може.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 10  Порядку компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від                                  18 квітня 2023 року № 338 (далі - Порядок), для отримання компенсації роботодавець подає заяву до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження його господарської діяльності.

У разі зміни місця провадження господарської діяльності суб’єкта малого підприємництва компенсацію виплачує центр зайнятості, який розпочав її виплату. Це передбачено пунктом 15 Порядку.

Довідково. Цей матеріал є черговим із низки запитань-відповідей щодо застосування норм вищевказаного Порядку. Попередній матеріал був розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі  Facebook  01 червня 2023 року http://surl.li/hsscw  

Ви роботодавець і створюєте нові робочі місця? Покрокова інструкція отримання компенсації та нормативні документи, що регулюють її надання, на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням http://surl.li/hgiib

Постанова Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 338 та затверджений нею Порядок за посиланням http://surl.li/gypgf

Ви роботодавець і створюєте нові робочі місця? Чи у вас виникають інші питання сфери зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/eghis  Пишіть у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

 

Які зміни відбулися у законодавстві щодо напрямів витрат, що можуть бути покриті за рахунок мікрогрантів?

 

Напрями витрат, покриття яких відбувається за рахунок мікрогрантів, визначені у пункті 5 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року  № 738 (із змінами).

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 травня 2023 року  № 540 (набрала чинності 01 червня 2023 року) внесено зміни до вказаного пункту 5. Визначено, що за рахунок мікрогранту можуть покриватися також витрати на придбання транспортних засобів, які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях. До змін, покриття витрат на придбання будь-яких транспортних засобів заборонялось.

Зазначений матеріал є черговим із серії матеріалів, що висвітлюють норми застосування постанови № 540. Попередній матеріал розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook                            01 червня 2023 року, перейдіть за посиланням http://surl.li/hoinn

Про інші зміни щодо отримання мікрогрантів тут http://surl.li/hnluc

Виникають питання щодо отримання мікрогрантів, телефонуйте +380934787081, (0522) 32-03-44

Ми є  у Telegram-каналі, переходьте за посиланням https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

Чи зобов’язані роботодавці звітувати перед державними органами про  працевлаштування осіб з інвалідністю?

 

Так, зобов’язані.

Для надання більш повної відповіді на запитання насамперед нагадаємо, що Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану,  та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю” внесено зміни до низки законів, у тому числі Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” (до статей 18-20).

Так, не змінюючи для роботодавців правову норму щодо 4-відсоткового нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, законодавець відмінив процедуру реєстрації роботодавців у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю. Також змінена норма щодо окремої звітності роботодавців до цього Фонду (форма звітності № 10-ПОІ) – роботодавці мають зазначати у формах звітності, що подаються до Пенсійного фонду України,  інформацію про створення робочих місць та зайнятість осіб з інвалідністю.

Процедурні питання подання звітності до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю були врегульовані Порядком подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 70 (із змінами). Постановою Кабінету Міністрів України від 02 червня 2023 року № 553 “Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю” (набрала чинності 09 червня 2023 року, загальна інформація про постанову була розміщена на нашій сторінці 13 червня 2023 року), серед іншого було визнано таким, що втратив чинність, абзац 3 пункту 1 вказаної постанови № 70 (затверджував зазначений Порядок).

Тож наразі роботодавці мають зазначати інформацію про створення робочих місць та зайнятість осіб з інвалідністю у формі звітності, що подається до Пенсійного фонду України. Також роботодавці мають звітувати до Державної служби зайнятості за формою звітності № 3-ПН про вакансії, на які можуть бути прийняті особи з інвалідністю.

Форма звітності № 3-ПН та інші – на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням https://www.dcz.gov.ua/storinka/formy-zvitnosti

Ви роботодавець і у вас виникають питання сфери зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/eghis Пишіть у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


 

 

Чи потрібно предявляти документи при перереєстрації безробітного?

 

Так, потрібно.

Нагадаємо, що з 10 травня 2023 року діє Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року            № 446 (далі – новий Порядок).

Питання перереєстрації безробітного врегульовано пунктом 34 нового Порядку та здійснюється з дня подання відповідної заяви за умови подання/пред’явлення документів та відомостей, визначених у пунктах 18-20 нового Порядку.

Примітки. Перереєстрацією безробітного є поновлення попередньої його реєстрації, якщо після її припинення безробітний не працевлаштувався.

Раніше, перереєстрація безробітного здійснювалась також з дня подання відповідної заяви. Це було визначено пунктом 32 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2018 року № 792 (втратила чинність на підставі постанови № 446). Подання чи пред’явлення документів та відповідних відомостей (на відміну від нового Порядку) не було прописано.

Вже зараз ознайомитися з новим Порядком можливо на урядовій вебсторінці за посиланням http://surl.li/gzecb

Цей матеріал є черговим із серії матеріалів з висвітлення нового Порядку. Попередній матеріал був розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook 31 травня 2023 року. Перейдіть за посиланням http://surl.li/hoiok

У вас виникають питання з питань працевлаштування, постановки та перебування на обліку? Телефонуйте на «гарячу» лінію Кіровоградського обласного центру зайнятості за тел. : +380665818784 та  (0522) 32 17 68

Є інші питання? Контакти тут https://is.gd/20aDFB 

Пишіть у телеграм https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


 

 

Чи зобов’язаний безробітний запровадити підприємницьку діяльність після проходження профнавчання?

 

Так, зобов’язаний.

Нагадаємо, що відповідно до частини 2 статті 35 Закону України “Про зайнятість населення” професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюється Державною службою зайнятості, у тому числі для самозайнятості чи провадження підприємницької діяльності безробітних.

Відповідно до пункту 20 Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 року № 264, безробітний, який пройшов професійне навчання за сертифікатом на навчання для самозайнятості або провадження підприємницької діяльності, зобов’язується протягом 30 календарних днів після завершення навчання запровадити підприємницьку діяльність шляхом реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Довідково. Цей матеріал є черговим із низки запитань-відповідей щодо застосування норм вищевказаного Порядку. Попередній матеріал був розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі  Facebook  06 червня 2023 року http://surl.li/hxson

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2023 року                    № 264 та затверджений нею Порядок розміщений на вебсторінці Державного центру зайнятості, перейдіть за посиланням https://www.dcz.gov.ua/docs

Є бажання за сприяння Державної служби зайнятості пройти професійне навчання за професіями, актуальними на ринку праці? Звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/eghis  Ми є у Telegram t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


 

Які документи подаються субєктом малого підприємництва для отримання компенсації?

 

Для отримання компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця роботодавець протягом двох місяців з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного подає до центру зайнятості (розташованого за місцем провадження господарської діяльності) лише заяву про надання компенсації (за встановленою формою).

Заява може бути подана особисто або уповноваженою особою роботодавця до центру зайнятості, або за допомогою технічних засобів електронних комунікацій чи через електронний кабінет роботодавця з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Це питання врегульоване пунктом 10 Порядку компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від                              18 квітня 2023 року № 338.

Зазначений матеріал є черговим із серії матеріалів, що висвітлюють норми застосування постанови № 338. Попередній матеріал розміщений на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook 25 травня 2023 року, перейдіть за посиланням http://surl.li/hnkqk

Ознайомитись з формою заяви можна на вебсторінці Державного центру зайнятості http://surl.li/hgiib

Постанова Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 338 та затверджений нею Порядок за посиланням http://surl.li/gypgf

Ви роботодавець і створюєте нові робочі місця? Чи у вас виникають інші питання сфери зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/eghis  Пишіть у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


 

 

Розірвання трудового договору з роботодавцями: про що треба знати ВПО?

 

Ви через активні бойові дії  покинули власні домівки, постійну роботу та переїхали на інші території? У вас не було можливості припинити трудові відносини з роботодавцем і ви маєте бажання шукати на новому місці роботу за сприяння Державної служби зайнятості? Вам необхідно звернутися до найближчого центру зайнятості/філії за місцем вашого перебування.

Наразі внутрішньо переміщеними особами, а також особами, які під час воєнного стану перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, мають задеклароване/зареєстроване місце проживання або останнє місце роботи (останній вид зайнятості) на зазначених територіях, але не мали можливості припинити трудовий договір відповідно до пункту 1 частини першої статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю України, подають заяву про припинення трудового договору на підставі пункту 1 частини першої статті 36 або статей 38, 39 Кодексу законів про працю України на ім’я роботодавця, про що центр зайнятості повідомляє роботодавцю (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), територіальному органу ДПС та територіальному органу Пенсійного фонду України.

Датою припинення трудового договору є день, що настає за днем подання такої заяви.

Цьогоріч до Кіровоградської обласної служби зайнятості 33 внутрішньо переміщених осіб подали заяви про припинення трудового договору.

Якщо ви перебуваєте у пошуку роботи, є декілька шляхів:

-  безпосереднє звернення до найближчого центру зайнятості або філії за місцем вашого перебування. Контакти тут https://cutt.ly/oJ8G2q9

-  через регіональний вебресурс Державної служби зайнятості за посиланням https://cutt.ly/jXhYrFW

- через Єдиний портал вакансій – єдина база даних, яка оновлюється в режимі реального часу – https://is.gd/EZ7xmm.

-  через чат-бот Державної служби зайнятості у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot, де щоденно оновлюється інформація про вакансії за регіоном або галуззю.

У вас виникають запитання стосовно реєстрації в центрах зайнятості/філіях та щодо послуг, які надає служба зайнятості,  звертайтеся за телефонами: +380665818784, (0522) 32-17-68.

Крім того, обласний центр зайнятості має власний Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами, Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград   https://t.me/dcz_kir.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості