Які правові наслідки виникають для безробітного у разі його нелегального працевлаштування?

 

Нелегальне працевлаштування: правові наслідки та відповідальність

 

Порядком реєстрації безробітних передбачено, що реєстрація безробітного припиняється з початку зайнятості особи. Під такою зайнятістю мається на увазі, зокрема, працевлаштування за наймом на умовах трудового договору, укладення цивільно-правового договору про виконання робіт чи надання послуг. Реєстрація безробітного припиняється також у разі встановлення факту виконання ним оплачуваної роботи чи надання послуг.

Оптимальним, при працевлаштуванні безробітного, є повідомлення ним безпосередньо центру зайнятості про такий факт. Якщо безробітний працевлаштований за направленням центру зайнятості, він подає корінець такого направлення, заповнений роботодавцем. Якщо безробітний працевлаштувався самостійно, він повідомляє про це кар’єрного радника та подає заяву про припинення реєстрації. При цьому вносяться записи до його трудової книжки про припинення виплати допомоги по безробіттю, у разі якщо така виплата ще не закінчилась.

Окрім повідомлення про свій факт працевлаштування самим безробітним, центр зайнятості отримує таку інформацію також в результаті розслідування страхових випадків і отримання інформації з персоніфікованої звітності про сплату єдиного внеску.

Безробітним рекомендується не допускати одночасного отримання допомоги по безробіттю та працевлаштування й своєчасно інформувати про це центр зайнятості.

Якщо така інформація приховується, то безпідставно отриманні кошти будуть стягнуті з безробітного.


 


На Кіровоградщині потрібні понад 20 фахівців ветеринарної медицини

 

Роботодавці Кіровоградської області потребують 22 працівника ветеринарної медицини.

На Знамянщині потрібні 2 фельдшера ветеринарної медицини (заробітна плата: 6300 грн).

У Кропивницькому роботу пропонують 15 лікарям ветеринарної медицини (заробітна плата: від 6000 до 7252 грн) та 1 лаборантові (заробітна плата: 6517 грн).

У Петровому вакантними є 2 посади лікарів ветеринарної медицини (заробітна плата: 6100 грн), 1 посада начальника (директора, завідувача та ін.) лікарні (клініки) ветеринарної медицини (заробітна плата: 6259,5 грн) та 1 посада фельдшера ветеринарної медицини (заробітна плата: 6000 грн).

Якщо Вас зацікавили вказані вакансії, за більш детальною інформацією звертайтеся до районних філій Кіровоградського обласного центру зайнятості та Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості.

 


На Кіровоградщині стартував пілотний проект з вивчення потреб ринку праці у працівниках
 

Учора, 19 квітня, у рамках реалізації на Кіровоградщині пілотного проекту з впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці у працівниках, в обласному центрі зайнятості відбулось засідання аналітичної групи щодо аналізу ринку праці регіону.

У засіданні взяли участь Володимир Заботкін, директор управління персоналом ПрАТ «Гідросила Груп», представник обласного об’єднання організацій роботодавців, член обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, Світлана Кулик, директор з персоналу АТ «Ельворті», член обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, Володимир Левошко, головний спеціаліст відділу професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації, секретар регіональної ради професійної (професійно-технічної) освіти при облдержадміністрації, Елеонора Гребенюк, заступник начальника управління економічного розвитку та стратегічного прогнозування – начальник відділу економічного розвитку департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, Владлена Запорожченко, заступник директора виконавчого з персоналу ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань», Наталія Кіртока, начальник відділу праці та зайнятості населення департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації, Тамара Черемісова, методист Навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти в області, директори базових центрів зайнятості та працівники обласного центру зайнятості.

До обговорення долучились експерти програми EU4Skills Генадій Русанов, Микола Судаков та Лариса Лісогор, заступниця директора Департаменту реалізації політики зайнятості – начальник управління професійного навчання та професійної орієнтації ДЦЗ Людмила Василега та начальник відділу методичного забезпечення професійного навчання та професійної орієнтації безробітних Лілія Грабовська.

У своєму вітальному слові модератор заходу, заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян представив учасників заходу та зазначив, що 23 березня, у рамках співпраці EU4Skills та Державної служби зайнятості, з метою вдосконалення відповідності професійного навчання замовленню роботодавців, розпочав свою роботу пілотний проект. Він орієнтований на підвищення ефективності забезпечення галузей економіки кваліфікованими трудовими ресурсами, передусім шляхом більш обґрунтованого формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Г. Русанов розповів про комплексну програмну співпрацю з Державною службою зайнятості: «Основною метою є наближення професійного навчання та професійного замовлення до потреб регіонального ринку праці. Кіровоградщина є одним з нових регіонів, у якому впроваджується ця програма підтримки».

У свою чергу, Л. Василега зазначила, що цей пілотний проект спрямований на детальний аналіз якості та змісту професійного навчання на Кіровоградщині. «Я пропоную основний акцент у цьому проекті зробити на роботодавцях. Адже, на жаль, професійне замовлення дуже дисонує з тим, представники яких професій переважають на ринку праці. За рахунок навчання, що відбуватиметься під час впровадження проекту, область отримає потужний аналітичний інструмент», – поінформувала Л. Василега.

Учасники аналітичної групи ознайомились з професійними сферами, у яких задіяна найбільша чисельність мешканців Кіровоградщини. До них увійшли освіта, переробна промисловість, сільське господарство, охорона здоров’я, транспорт, державне управління, торгівля, постачання електроенергії, газу, добувна промисловість, спорт та відпочинок тощо.

«Механізм професійного навчання у службі зайнятості є одним з найдосконаліших, адже навчання відбувається виключно на замовлення роботодавців, що сприяє балансуванню попиту та пропозицій на ринку праці, –зауважив Микола Судаков. – Ми дійсно хочемо, щоб впровадження цього проекту проходило у максимальній кооперації усіх сторін ринку праці». Експерт EU4Skills детально проаналізував усі етапи плану роботи аналітичної групи та надав інформацію щодо особливостей комунікації учасників проекту на кожному етапі.

Л. Лісогор окреслила статистичні показники, що передбачають формування висновків щодо наявних тенденцій розвитку регіональних ринків праці. Серед них: основні види економічної діяльності регіону, професійна структура зайнятості регіону, попит та пропозиції на ринку праці.

Л. Василега акцентувала увагу присутніх на тому, що за рахунок навчання в умовах даного пілотного проекту, Кіровоградщина отримає інструментарій не лише для поточної роботи з ринком праці, але й для перспективної стабілізації ситуації на ньому: «Командна робота стейкхолдерів дасть можливість не лише оперативно реагувати на виклики ринку праці, а й прогнозувати потреби роботодавців».

Б. Стоян ознайомив учасників аналітичної групи з пропозицією обласного центру зайнятості щодо запрошення у якості експертів ринку праці регіону представників сфери сільського господарства – представників обласної організації роботодавців АПК, обласної асоціації фермерів та приватних землевласників, членів Аграрної ради Кіровоградщини, депутатів обласної ради – керівників агропідприємств, науковців в особі представників Інституту с/г Степу НААН, агротехнічного факультету ЦНТУ та інших.

На завершення засідання учасники аналітичної групи обговорили організаційні питання щодо впровадження пілотного проекту на Кіровоградщині та узгодили початок роботи щодо формування реєстру роботодавців Кіровоградської області із зазначенням кількості працівників.

 

Довідково. Пілотний проект з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів. Даний проект реалізовується у Кіровоградській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненькій та Чернівецькій областях.

 


Представників яких професій найбільше серед зареєстрованих безробітних Кіровоградщини?

 

Станом на 01.04.2021 року кількість мешканців Кіровоградщини, які мали статус безробітного, становила 21214 осіб.

За професіями (посадами) серед зареєстрованих безробітних  переважають:

  1. Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин – 4435 осіб;
  2. працівники сфери торгівлі та послуг – 3695 осіб;
  3. найпростіші професії (професійні завдання пов'язані з продажем товарів на вулиці, збереженням та охороною майна, прибиранням, чищенням, пранням, прасуванням та виконанням низькокваліфікованих робіт у видобувній, сільськогосподарській, риболовній, будівельній та промисловій галузях тощо) – 3669 осіб;
  4. законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі) – 2153 осіб;
  5. кваліфіковані робітники з інструментом – 1829 осіб;
  6. підсобний робітник – 1789 осіб;
  7. фахівці – 1688 осіб;
  8. професіонали – 1463 осіб;
  9. тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва – 1285 осіб;
  10. водій автотранспортних засобів – 1188 осіб;

Варто зазначити, що станом на 12.04.2021 року, кількість вакансій, зареєстрованих роботодавцями у службі зайнятості Кіровоградщини, становила 1533 одиниці.

 


Служба зайнятості: чи можна самостійно знайти роботу?

Як шукати роботу самостійно?



Переглянути всі актуальні вакансії ви можете на нашому офіційному сайті https://www.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy. База вакансій служби оновлюється щодня. У пошуку зазначте регіон, вашу професію, розмір очікуваної заробітної плати.

 Під час карантину знайти роботу нереально? Руйнуємо цей стереотип реальними фактами: з початку року за сприяння служби нове робоче місце знайшли 127 тисяч українців!

 Найбільше наших клієнтів було працевлаштовано за такими професіями: тракторист, водій, продавець непродовольчих товарів, бухгалтер, кухар.

 Пам’ятайте: кризові моменти вимагають нестандартних рішень, тому оновіть ваше резюме, підготуйте мотиваційний лист, морально налаштуйтесь на співбесіду. У вас вийде на всі 100%!

 


Шукаєте роботу чи працівника – Вам на ярмарок вакансій

 

Виконуючи посередницькі функції на ринку праці, державна служба зайнятості допомагає роботодавцям отримати кваліфіковану робочу силу, а шукачам роботи – віднайти потрібного роботодавця, а отже й робоче місце.

Ефективною формою поєднання інтересів обох сторін є проведення ярмарків та міні-ярмарків вакансій. У рамках такого заходу роботодавець презентує підприємство, перелік актуальних вакансій, характер та режим роботи, умови оплати праці, специфіку виконання робіт та вимоги до претендентів за кожною із заявлених вакансій.

У свою чергу, шукачі роботи, з перших вуст, отримують інформацію про підприємство, наявність вільних робочих місць,  можливість особисто презентувати себе роботодавцю та отримати відповіді на запитання, що пов'язані з працевлаштуванням.

Важливим аспектом ярмарків та міні-ярмарків вакансій є безпосереднє спілкування роботодавців з безробітними, під час якого обидві сторони мають отримати відповіді на всі запитання та вирішити питання власного працевлаштування та добору кадрів.

 


Як роботодавцеві підготуватися до участі в ярмарку вакансій?

 

Для ефективного вирішення кадрових питань Вашого підприємства на ярмарку чи міні-ярмарку вакансій, Вам необхідно  ретельно підготуватись, використавши наші поради:

  • створіть перелік вакансій з вимогами до кандидатів. Серед вимог можуть бути як формальні (рівень освіти, практичні навички, володіння іноземними мовами тощо), так і особистісні (наприклад, бажання працювати, інтерес до професії, комунікабельність, активність, прагнення навчатись та розвиватись, дисциплінованість);
  • підготуйте ціннісні пропозиції, які зацікавлять шукачів роботи. Важливо, щоб вони відповідали дійсним можливостям підприємства;
  • якщо Ви особисто, як керівник, не можете взяти участь у заході – створіть презентаційну команду. Для цього виберіть соціально активних та позитивних працівників, які добре знають Ваше підприємство, його традиції, особливості роботи чи відпочинку; мають повноваження представляти  від Вашого імені підприємство, проводити первинний відбір кандидатів та ін.
  • підготуйте презентаційні матеріали підприємства, які відображатимуть цінну інформацію для шукачів роботи та міститимуть контактні дані;
  • підготуйте запитання, що дозволять швидко визначати відповідність кандидатів вимогам підприємства.

При наявності взаємного зацікавлення домовляйтеся з шукачами роботи про подальші конкретні кроки: надсилання резюме, візит до підприємства, зустріч з керівництвом тощо.

 


Яка тривалість виплати допомоги по безробіттю?

 

Відповідно до частини 3 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон) допомога по безробіттю виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в Державній службі зайнятості.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб, зазначених у частині другій статті 6 цього Закону та абзаці третьому частини четвертої статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», – 180 календарних днів.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Наразі, для осіб, які втратили роботу в період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за власним бажанням та угодою сторін загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості