Фото без опису

  • Якщо внаслідок участі у виборчій кампанії особа припинила реєстрацію як безробітна чи може вона, після її закінчення, звернутись до центру зайнятості?   

 

Якщо особа приймає участь у місцевих виборах, як офіційний спостерігач, та припиняє реєстрацію як безробітний, то після закінчення такої діяльності вона може звернутись до державної служби зайнятості, та в установленому бути зареєстрована як безробітна.

Для реєстрації потрібно пред’явити, серед іншого, трудову книжку або цивільно-правовий договір, що підтверджує провадження даної діяльності.

При призначенні допомоги по безробіттю буде враховуватись набутий особою страховий стаж.

Також слід враховувати, що загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років (з дня її призначення). Якщо особа вже отримала допомогу такі 360 днів, при повторній реєстрації їй не буде призначена виплата допомоги. Якщо особа отримала частину допомоги, наприклад тривалістю 200 календарних днів, їй буде призначено залишок виплати – тобто, в даному випадку  до 160 днів. Якщо особа звернеться до центру зайнятості за межами дворічного періоду, вона отримає право на новий період виплати.

При призначенні допомоги по безробіттю враховуються декілька факторів, тому бажано отримувати персональні консультації в центрі зайнятості, а не виключно користуватись загальною інформацією.

 

  • Для технічного забезпечення діяльності виборчих комісій можуть залучатися відповідні працівники, у тому числі в день голосування. Якщо ці особи є безробітними, чи повинні вони зніматись з обліку в центрі зайнятості?   

 

Законом України «Про зайнятість населення» та порядком реєстрації безробітних визначено, що зайнятість особи є підставою для припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості. Одним із різновидів такої зайнятості є укладення цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг).

Виборчим кодексом України визначено, що для організаційного, правового, технічного забезпечення здійснення повноважень виборча комісія може залучати відповідних спеціалістів, експертів та технічних працівників. Ними можуть бути також зареєстровані безробітні. Залучення таких працівників не позбавляє безробітних їх статусу, та не є підставою для припинення їм виплати допомоги по безробіттю.

 

  • Який документ підтверджує участь безробітних у виборах?

 

Залучення до роботи у виборчих комісіях, у т.ч. безробітних, здійснюється шляхом укладання цивільно-правового договору.

Порядок їх укладення регламентується постановою Центральної виборчої комісії від 25 червня 2020 року № 111 «Про Порядок залучення спеціалістів, експертів, технічних працівників для забезпечення здійснення повноважень виборчих комісій під час підготовки та проведення місцевих виборів».

Цією ж постановою затверджено форму довідки про надання послуг (виконання робіт) під час підготовки та проведення місцевих виборів.

 

  • Підведення підсумків виборів: чи повинен безробітний-член виборчої комісії зніматися з обліку у центрі зайнятості?

 

Якщо безробітні є членами виборчих комісій і беруть участь виключно у підведенні підсумків голосування на місцевих виборах в Україні, чи повинні вони зніматись з обліку в центрі зайнятості?   

Відповідно до статті 212 Виборчого кодексу України, праця, яка пов'язана з організацією підготовки і проведення виборів особами, визнаними в установленому законом порядку безробітними, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в центрах зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю.

Таким чином, оплачувана робота члена виборчої комісії не є підставою для припинення його реєстрації як безробітного, та припинення виплати йому допомоги по безробіттю. 

Члени виборчої комісії можуть виконувати свої повноваження з оплатою праці як протягом усього періоду повноважень комісії, так і протягом частини періоду повноважень, у тому числі, в день голосування та дні встановлення підсумків голосування.

І в тому, і в іншому випадку члени комісій не позбавляються статусу безробітного.