Фото без описуДобровеличківське управління Новоукраїнської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості надає інформаційні матеріали.

Ваучер на навчання: + 70 професій та спеціальностей для професійного розвитку

Що таке ваучер?     

Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право  пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Навчатися за ваучером можна за професіями та спеціальностями, зокрема сфер ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування.

Перелік професій та спеціальностей за посиланням http://surl.li/fvbpz

Корисну інформацію, що стосується отримання ваучера, черпайте  тут https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Гнучкі форми підготовки дозволяють навчатися без відриву від роботи! Знайти найближчий центр зайнятості можна на мапі https://is.gd/UDgald або в переліку https://is.gd/5OBw38

Тож, Державна служба зайнятості пропонує вам скористатися унікальною нагодою і радить не зупинятись на професійних досягненнях. Йдіть в ногу з часом – навчайтесь та будьте затребуваним фахівцем.


Допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї: чи передбачено повернення отриманих коштів?

 

Відповідно до Порядку надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 397 (далі – Порядок), допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї є безвідсотковою поворотною фінансовою допомогою. Пунктом 13 Порядку визначено, що фінансова допомога повертається однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання.

Сума фінансової допомоги, що повертається зменшується на суму сплачених особою податків, зборів (обов’язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом трьох років її отримання (норма пункту 14 Порядку).

Порядок також передбачає випадки, коли можливо не повертати допомогу. Також передбачені випадки, коли допомога має бути повернута достроково.

Довідково. У 2016-2018 роках було реалізовано схожий проєкт “Рука допомоги”. Ознайомитись з успішними прикладами провадження діяльності, питаннями сплати податків та іншою інформацією щодо фінансової допомоги можна на сторінці у соціальній мережі  Facebook - проєкт “Рука допомоги” http://surl.li/fwaop

Покрокова інфографіка отримання допомоги малозабезпеченим сім’ям та документами, які регламентують її надання, за посиланням http://surl.li/fdgpc

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Контакти тут https://is.gd/20aDFB  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

#ДСЗ #Підтримка_підприємництва


Які документи подаються для отримання ваучера?

Нагадаємо, що процедурні питання видачі ваучерів регулюються Порядком видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 207 (зі змінами, у тому числі, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня  2023 № 249).

Відповідно до пункту 7 вказаного Порядку особа подає для отримання ваучера заяву (за встановленою формою, що є додатком до цього Порядку) та пред’являє:

  • паспорт громадянина України;
  • документ про професійну (професійно-технічну) або фахову передвищу, або вищу освіту (дублікати таких документів) чи єДокумент про освіту (за наявності);
  • документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Крім того, пред’являються інші документи (в залежності від категорій осіб, які подають документи). Так, відносно осіб віком старше 45 років (страховий стаж яких становить не менш як 15 років) пред’являється трудова книжка (у разі наявності) або її дублікат (у разі наявності), або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У разі відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній чи відсутності відомостей про трудову діяльність у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також виконання роботи не на умовах трудового договору особою подається довідка про прийняття та звільнення з роботи, видана за місцем роботи чи архівною установою, або цивільно-правовий договір, або інші документи, що підтверджують період зайнятості такої особи.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 березня 2023 року  № 249 на урядовій вебсторінці http://surl.li/fvwan Корисна інформація, що стосується отримання ваучера, тут  http://surl.li/fvwfs

Є бажання підвищити свою професійну майстерність – звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Контакти тут http://surl.li/eghis

Ми є у Telegram t.me/dcz_kir

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Ваучер на навчання: які зміни відбулись у законодавстві?

Нагадаємо, що питання видачі ваучерів регулюються статтею 30 Закону України “Про зайнятість населення” та порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від  20 березня 2013 року  № 207.

З 29 жовтня минулого року набрали чинності зміни до цього Закону, у тому числі у частині видачі ваучерів.

Для приведення порядку видачі ваучерів у відповідність до змін, постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2023 року № 249 (набрала чинності 25 березня 2023 року) внесено зміни до урядової постанови № 207.

Відтепер порядок має назву Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці (далі - Порядок).

Змінами також:

  • доповнено Порядок двома категоріями осіб, які мають право на отримання ваучера. Це особи з інвалідністю (за відсутності підходящої роботи) та особи, які у період дії воєнного стану в Україні під час служби, трудової та іншої діяльності отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії;
  • визначено, що на підставі ваучера здійснюється спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями без прив’язки цих професій до пріоритетних видів економічної діяльності;
  • викладено у новій редакції пункт 7 Порядку, який регулює питання комплекту документів, що подаються для отримання ваучера;
  • затверджено форму заяви про надання ваучера та самого ваучера.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 березня 2023 року № 249 на урядовій вебсторінці http://surl.li/fvwan

Корисну інформацію, що стосується отримання ваучера, черпайте тут  http://surl.li/fvwfs

Є бажання підвищити свою професійну майстерність – звертайтеся до фахівців філій обласного центру зайнятості/їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування.

Контакти тут http://surl.li/eghis

Ми є у Telegram t.me/dcz_kir

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Чи сприяють філії регіональних центрів зайнятості отримувачам грантів у доборі працівників?

 

Так, сприяють.

Відповідно до пункту 19 Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року № 286 (зміни до урядової постанови від 21 червня 2022 року № 738, далі - Порядок), обов’язковою умовою договору гранту є створення протягом шести місяців з дня зарахування коштів на рахунок отримувача робочих місць (залежно від розміру гранту) та працевлаштування на них осіб на повну тривалість робочого дня із встановленням заробітної плати таким особам у розмірі, не меншому встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати, на строк не менш як на 24 місяці протягом 36-місячного періоду.

Для виконання цієї обов’язкової умови філія регіонального центру зайнятості за місцем укладення договору гранту інформує отримувача про необхідність укомплектування робочих місць насамперед особами з числа зареєстрованих безробітних.

У разі відсутності у філії зареєстрованих безробітних, які можуть бути працевлаштовані на робочі місця, створені отримувачем, комплектування таких робочих місць здійснюється отримувачем самостійно.

Форма звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)” в електронному вигляді та документи, які регламентують її подання, –  на вебсторінці Державної служби зайнятості за посиланням http://surl.li/ddocx

Є питання щодо отримання грантів? Звертайтеся до відділу сприяння зайнятості обласного центру зайнятості за телефоном  (0522) 32 17 68.

Пишіть у Telegram   https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які зміни відбулися у законодавстві щодо надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування безробітних?

 

Нагадаємо, що Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці”, серед іншого, внесені зміни до статті 27 Закону України “Про зайнятість населення” (набрали чинності 29 січня 2023 року). Ці зміни стосуються питань надання роботодавцям двох видів компенсацій. Перший вид компенсації стосується роботодавців, які виплачують працевлаштованим безробітним заробітну плату в розмірі не менше, ніж три мінімальні заробітні плати. Другий вид компенсації стосується суб’єктів малого підприємництва, які працевлаштовують зареєстрованих безробітних.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 338 “Деякі питання надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця” затверджено Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця та Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця.

Постановою № 338 визнано такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року № 153 “Про затвердження Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, від 15 квітня 2013 року № 347 “Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України “Про зайнятість населення” та постанови, якими внесені зміни до них.

Постанова № 338 набрала чинності 21 квітня 2023 року, крім порядку, що регулює вищевказаний перший вид компенсації. Цей порядок набере чинності 01 січня 2024 року.

Примітка. Обласний центр зайнятості має на меті найближчим часом висвітлити питання застосування постанови № 338 на цій сторінці. Вже зараз можна ознайомитись з текстом постанови № 338 на урядовій вебсторінці https://is.gd/CSsvMx

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості