Фото без описуНавчання за ваучером – сходинка до професійних здобутків

Ринок праці динамічно змінюється, ростуть і вимоги роботодавця до претендента на вакансію – він прагне отримати кваліфікованого працівника. Державна служба зайнятості може допомогти в цьому шляхом організації професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями. Однією із дієвих форм організації професійного навчання є видача населенню ваучерів на навчання. 

Нагадаємо, що за ваучером можна стати фахівцями різних галузей економічної діяльності. Охочі навчатися самостійно обирають професію або спеціальність, за якою будуть отримувати освітні послуги з Переліку професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, а також  місце навчання.

Державна програма навчання  населення за ваучерами активно працює і на Кіровоградщині. На сьогоднішній день по Кіровоградській області правом на отримання ваучера скористалися 439 громадян. З них:

  1. Підвищили кваліфікацію: 271 особа. Найбільшим попитом користувались спеціальності «Медсестринство», «Дошкільна освіта» та «Соціальна робота».
  2. Здобули нову професію: 78 осіб. Найбільшим попитом користувались спеціальності «Психологія» та «Соціальна робота».
  3. Пройшли спеціалізацію: 51 особа. Найбільшим попитом користувались спеціальності «Медицина» та «Медсестринство».
  4. Пройшли перепідготовку: 29 осіб. Найбільшим попитом користувалась спеціальність «Кухар».
  5. Здобули освіту на базі вже існуючого освітнього рівня: 11 осіб. Найбільшим попитом користувались спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та «Медсестринство».

 

Довідково. Ваучер – це документ встановленого зразка, що видається одноразово та дає особі право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Вас зацікавила така форма навчання? Не зволікайте! Отримайте ваучер, адже це оптимальне рішення для  реалізації професійних потреб різних категорій громадян та гарантія йти у ногу з часом та самовдосконалюватися.

Більше інформації про ваучер – за посиланням: http://surl.li/xvrxvf

Перелік професій тут: http://surl.li/evpmym

Є питання? Контакти тут: http://surl.li/pacfp   


Які зміни  відбулись у законодавстві з питань легалізації зайнятості населення?

Насамперед, нагадаємо, що відповідно до статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Одним із елементів легалізації зайнятості є повідомлення роботодавця державній податковій службі про прийняття працівника на роботу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 967 внесено зміни до урядової постанови від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» (постанова КМУ № 967 оприлюднена 28 серпня 2024 року у газеті «Урядовий кур’єр»). Відповідно до пункту другого постанови, вона набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 25 квітня 2024 року № 3680-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (24 червня 2024 року).

Наразі, постанова № 413 має назву «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником». Додаток до постанови № 413 «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» виключено. Постанову № 413 доповнено двома новими додатками, один з яких має назву «Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту». Саме цей додаток мають подавати роботодавці при прийомі працівників на роботу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 967 доступна за посиланням: http://surl.li/ndzbmo

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Які форми звітності повинен подавати роботодавець до служби зайнятості?

 

Шановні роботодавці! Звертаємо вашу увагу на те, що до служби зайнятості ви повинні подавати:

 

  • форму звітності № 3-ПН – інформація про попит на робочу силу (вакансії);
  • форму звітності № 4-ПН – інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці;
  • форму звітності № 1-ПА – інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні.

 

Дані форми звітності можна знайти на сайті Державної служби зайнятості за посиланням: http://surl.li/errdcx

Ви роботодавець? Шукаєте працівників? Перегляньте резюме безробітних тут: https://cutt.ly/bZkiQSp.

Є питання сфери зайнятості? Зверніться за допомогою до фахівців центрів зайнятості чи філій обласного центру зайнятості за контактами:  https://cutt.ly/OJ48QYR.

Ми є у Telegram каналі – https://cutt.ly/nXnaax8.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


 

Вже 16 роботодавців отримали компенсацію за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю

 

Ви роботодавець, який працевлаштовує громадян з інвалідністю І та ІІ груп? Отримайте  компенсацію фактичних витрат за облаштування робочих місць для таких категорій громадян. Наразі вже 16 роботодавців отримали компенсацію за облаштування робочих місць для 17 осіб з інвалідністю.

Нагадаємо, що компенсація фактичних витрат за облаштування робочого місця відшкодування роботодавцю витрат на допоміжні засоби, які підприємства закуповують, щоб облаштовувати робочі місяця для новоприйнятих працівників з інвалідністю.

Який максимальний розмір компенсації? Роботодавець може отримати грошову компенсацію у сумі, що не перебільшує 106,5 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю І групи та до 71 тис. грн – для осіб з інвалідністю ІІ групи.  

Все про компенсацію читайте тут: http://surl.li/qklrfw

Маєте бажання подати заявку? Переходьте за посиланням: http://surl.li/ksklpe

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Чи можуть військовослужбовці, які звільняються зі служби, отримати інформацію про пошук роботи?

 

Так, можуть. З інформацією про наявні вакансії можна ознайомитись на вебсторінках Державного та регіональних центрів зайнятості. Також така інформація розміщується на сторінках центрів зайнятості в соціальній мережі Facebook. Отже, за бажанням,  з інформацію про вакансії можна ознайомитися ще під час військової служби.

Також інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2024 року № 948 (набрала чинності 23 серпня 2024 року) впроваджено діяльність служб супроводу військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейських та членів їх сімей. Цією ж постановою затверджено Порядок організації діяльності служб супроводу військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейських та членів їх сімей. Серед іншого, до основних завдань таких служб належить:

 участь у заходах супроводження або підтримки військовослужбовців, які звільняються із служби;

забезпечення комунікації служб супроводу з органами державної влади та органами місцевого самоврядування в інтересах надання соціальної підтримки (допомоги) військовослужбовцям.

Тож такі служби матимуть змогу взаємодіяти з регіональними центрами зайнятості для вирішення питань сприяння у працевлаштуванні військовослужбовців.

Постанова  Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2024 року № 948 доступна на урядовій вебсторінці, посилання тут http://surl.li/ryyunp

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


Чи змінився розмір мікрогранту?

 

Так, змінився (щодо одного з різновидів мікрогранту).

Перш за все нагадаємо, що Порядок надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738. Одним із різновидів мікрогранту є мікрогрант розміром до 75 тисяч грн, який передбачає зобов’язання отримувача зареєструватися фізичною особою – підприємцем. При цьому не виникає обовязку створювати одне або два робочих місця (але право на таке створення підприємець безумовно має).

Урядовою постановою від 06 вересня 2024 року № 1043 (набрала чинності 12 вересня 2024 року) внесено зміни до вказаного Порядку. Цими змінами, зокрема, передбачено, що максимальний розмір вищевказаного різновиду мікрогрантів для отримувачів віком від 18 до 25 років (включно) збільшується на 100%.

Тобто молодь віком від 18 до 25 років (включно) зможе отримувати мікрогранти розміром до 150 тисяч грн.

Інформація про інші зміни можна доступна на урядовому вебпорталі, посилання тут: http://surl.li/hssjun

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


 

Які зміни відбулись у законодавстві з питань підтримки підприємництва щодо програми “5-7-9”?

 

Нагадаємо, що в системі Державної служби зайнятості в поточному році розпочали роботу офіси підтримки малого та мікропідприємництва “Зроблено в Україні” (в серпні розпочав роботу і перший офіс в Кіровоградській області на базі Кропивницької філії обласного центру зайнятості).

В таких офісах надається інформація як про програми підтримки підприємництва, якими безпосередньо займається служба (як то мікрогранти та ветеранські гранти), так і щодо інших державних програм підтримки. До них належить і так звана програма “5-7-9”.

Щодо цієї програми зазначаємо, що вона реалізується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 28 “Про надання фінансової державної підтримки”. Урядовою постановою від 13 вересня 2024 року № 1054 (набрала чинності 14 вересня 2024 року) внесено зміни до порядків, затверджених постановою № 28.

Є питання? З повним текстом постанови № 1054 можна ознайомитись на урядовій вебсторінці за посиланням: http://surl.li/cnunzx

Там же розміщено короткий матеріал щодо зазначених змін: http://surl.li/ffafkz

Ознайомитись з інформацією щодо мережі офісів “Зроблено в Україні” можна на вебсторінці Державного центру зайнятості за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 


Яку інформацію щодо сприяння підприємництву можна отримати в центрі зайнятості?

 

Для стимулювання самозайнятості населення, підприємницької ініціативи Державна служба зайнятості забезпечує надання безоплатних індивідуальних і групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності. Такі консультації надаються по різним питанням підприємництва, у тому числі із залученням інших державних і неурядових організацій (ст.27 Закону України “Про зайнятість населення”).

Так, відповідно до пункту 22 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738, філії регіональних центрів зайнятості надають інформаційну підтримку з питань провадження підприємницької діяльності та здійснюють супровід отримувачів, які отримали мікрогрант.

Інформацію про це можна отримати і в офісах Зроблено в Україні”. З інформацією про адреси офісів та з переліком послуг можна ознайомитися на вебсторінці Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/other/choice

Також слід зазначити, що з 02 вересня 2024 року розпочалося надання державної грошової допомоги покупцям товарів українського виробництва в рамках експериментального проєкту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”. Зазначений проєкт реалізується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2024 року № 952 (набрала чинності 22 серпня 2024 року). Ознайомитися з текстом цієї постанови можна на урядовому вебпорталі http://surl.li/unxfku

Довідково. 21 серпня для підтримки мікро- та малого бізнесу запрацював перший на Кіровоградщині офіс «Зроблено в Україні».  Офіс знаходиться за адресою: Кропивницька філія обласного центру зайнятості, м. Кропивницький, вул. Є. Маланюка, 15. телефон для комунікацій: 0800600408, електронна адреса: ZroblenoKrop@rcz.kocz.gov.ua.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Чи пов’язано отримання державної соціальної допомоги членами малозабезпечених сімей з питанням відмови їх від участі в громадських роботах?

 

Так, частково повязано (якщо члени таких сімей зареєстровані як безробітні).

Нагадаємо, що Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям (далі – Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250. Пунктом 16 Порядку визначено випадки, коли виплата державної соціальної допомоги припиняється. До них належать, серед іншого, і певні випадки припинення реєстрації особи як безробітної (якщо отримувач державної соціальної допомоги зареєстрований як безробітний).

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 968 (набрала чинності з 01 вересня 2024 року) внесено зміни до низки урядових рішень. Зокрема, внесено зміни і до пункту 16 Порядку – підстави припинення реєстрації безробітного (що призводять до припинення виплати державної соціальної допомоги) доповнені абзацом 25 пункту 32 Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2023 року № 446. Ця правова норма стосується випадку другої відмови під час воєнного стану від громадських та інших робіт тимчасового характеру (у разі відсутності підходящої роботи).

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2024 року № 968 доступна на урядовій вебсторінці: http://surl.li/ohmpdp

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

 


 

Чи передбачається урядова підтримка підприємництва в умовах воєнного стану?

 

Так, передбачається.

Уряд України вживає низку заходів щодо підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2024 року № 821-р схвалено Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з реалізації у 2024-2027 роках Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року.

Одним із заходів зазначеного операційного плану є забезпечення розширення та функціонування програм грантової підтримки бізнесу, зокрема грантової програми «єРобота», для надання безповоротної фінансової підтримки для створення нового бізнесу або розвитку бізнесу (мікрогрантів).

Також передбачено збільшення кількості офісів «Зроблено в Україні» та забезпечення розбудови  їх спроможності з надання допомоги малому та середньому підприємництву на базі Державної служби зайнятості.

Довідково.  Перший в Кіровоградській області офіс «Зроблено в Україні» відкрито 20 серпня поточного року у Кропивницькій філії обласного центру зайнятості.  Ознайомитися з діючою мережею офісів можна на головній сторінці вебпорталу Державного центру зайнятості, посилання тут: https://www.dcz.gov.ua.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2024 року № 821-р доступне на урядовій вебсторінці: http://surl.li/yolbkt

Є бажання отримати консультацію з питань грантових програм, що реалізовуються в області задля підтримки та розвитку підприємницьких ініціатив? Телефонуйте за номером: +38 (080) 060 04 08  або пишіть на електронну адресу:  ZroblenoKrop@rcz.kocz.gov.ua.

Є питання щодо отримання мікрогрантів за програмою єРобота?

Телефонуйте за номером:  +38 (093) 478 70 81

 

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Всеукраїнська платформа «Зроблено в Україні» розширює горизонти

 

Державна служба зайнятості доєдналася до реалізації державної програми «Зроблено в Україні», що спрямована на підтримку українських виробників і зміцнення національної економіки.

Вже сьогодні в Україні на базі обласних центрів зайнятості та їх філій відкрито 24 регіональні офіси «Зроблено в Україні».

Перший на Кіровоградщині офіс «Зроблено в Україні» відкрився у серпні поточного року на базі Кропивницькій філії обласного центру зайнятості.  І вже є певні результати. За цей короткий термін до офісу звернулося майже 30 громадян. Серед них представники юридичних осіб, фізичні особи-підприємці та громадяни, які планують відкрити власну справу.

Найбільше питань, що піднімали візитери, це:

  • надання консультацій та практичної допомоги у написанні бізнес-планів, оформленні та подачі документів на гранти, зокрема мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу, гранти для ветеранів/ветеранок та членів їх сімей на організацію власної справи;
  • можливості пільгового кредитування «Доступні кредити 5-7-9» та отримання компенсації на закупівлю української сільськогосподарської техніки;
  • можливості служби зайнятості у напрямку добору працівників та підвищення конкурентноспроможності робочої сили.

Фахівці офісу кожному відвідувачу у взаємодії з державними органами, банками та іншими інституціями надавали кваліфіковані консультації  й щодо умов участі в інших урядових програмах, що орієнтовані на підтримку бізнесу.

«Людина, яка має ідею, часто не має матеріального ресурсу для втілення її в життя. Тому в офісі «Зроблено в Україні» зосереджується та надається весь спектр інформаційних можливостей щодо започаткування, розвитку бізнесу та отримання фінансової підтримки та формування кадрового потенціалу», – зазначає фахівець офісу Олександра Бугровенко.

Тож, якщо у вас є необхідність отримати консультацію з питань грантових програм, що реалізовуються в області задля підтримки та розвитку підприємницьких ініціатив, телефонуйте за номером: +38 (080) 060 04 08  або пишіть на електронну адресу:  ZroblenoKrop@rcz.kocz.gov.ua.

Є питання щодо отримання мікрогрантів за програмою «єРобота»? Телефонуйте за номером:  +38 (093) 478 70 81