Фото без описуНайбезпечнішою для здоров’я людини за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками є артезіанська вода, яка подається населенню із глибин водоносного горизонту.

Але на жаль не всі населені пункти нашого району забезпечені якісною артезіанською водою. Велика кількість населення використовує для пиття та приготування їжі воду із громадських або індивідуальних колодязів, де якість та безпечність води у багатьох випадках не відповідає вимогам чинного санітарного законодавства за такими показниками як нітрати, сульфати, фториди, сухий залишок та загальна жорсткість. Особливу небезпеку для здоровʾя людини становить вода  яка містить понад нормовану кількість нітратів. В окремих випадках це може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія.           Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії).

        Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 3-х років, які перебувають на штучному вигодовуванні (коли  суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів). Також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію та люди, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи. Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадках закінчується смертю.

Основними причинами забруднень питної води в колодязях є: розміщення колодязів поблизу гноївок, вбиралень, вигрібних і стічних ям. Через відсутність глиняного замка навколо криниці та верхнього бетонованого покриття  з ухилом від криниці радіусом 2 метри,  ливневі і талі води без перешкод проникають у криницю, забруднюючи питну воду органічними та хімічними сполуками, роблять її непридатною для споживання.

Для того щоб знизити ризики забруднення колодязної води власникам колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Стінки колодязів повинні бути щільними, без щілин, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові і талі води) – зазвичай використовують для цього монолітний залізобетон, бетонні або залізобетонні кільця, а за їх відсутності – кераміку, цеглу, камінь або дерево.  Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр. Дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20-30 см. Наземна частина колодязя (оголовок) повинна бути не менше 0,8 м вище поверхні землі. Для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують відром загального користування. Навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини глибиною 2 м і шириною 1 м з ухилом від колодязя (висота ухилу 0,1 м).            Колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, лавку для відер. Не дозволяється набирати воду з громадського колодязя відрами, які населення приносить з дому. Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання та намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та обладнання. Після кожного ремонту або чищення колодязя необхідно проводити його дезінфекцію. Лабораторний контроль води питної за мікробіологічними, санітарно-хімічними та радіологічними показниками проводиться з періодичністю, визначеною ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (водогони, громадські та відомчі криниці). Після проведення лабораторних досліджень власникам громадських колодязів обовʾязково потрібно інформувати споживачів про якість питної води.

 

 

                              Новоукраїнське районне управління

                Головного управління Держпродспоживслужби

                                     в Кіровоградській області