Фото без опису12 січня до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградськім області надійшло повідомлення про загибель свійської птиці в двох приватних домоволодіннях у с. Новий Стародуб Петрівської територіальної громади Олександрійського району. Станом на 14 січня було зареєстровано 111 загиблих птахів (91 голова курей. 20 голів качок).
У наявної в домоволодіннях живої птиці спостерігаються клінічні ознаки пташиного грипу, а саме: відмова від корму і а води, пригнічений стан, діарея та витікн ексудату (рідини) з дзьоба. У загиблих птахів виявлені ціаноз гребня, крововиливи на селезінці, серці, печінці, геморагічне запалення кишечника, запалення яйцеводів.
В ході епізоотичного розслідування ветеринарні фахівці здійснили відбір патологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській та Черкаській регіональних державних лабораторіях Держпродспоживслужби. За результатами досліджень виявлено РНК вірус пташиного грипу типу А субтипу H5N1 та підтверджено діагноз.
Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті господарства власники птиці повинні дотримуватись таких профілактичних заходів:

  • здійснюйте купівлю-продаж птахів лише в місцях санкціонованої торгівлі та за наявності відповідних ветеринарних документів;
  • при утриманні птиці не допускайте її вигулу за межами двору та виключіть можливість контакту домашньої птиці з дикою (наприклад, водоплавною);
  •  утримуйте окремо різні види птахів;
  • проводьте очищення, дезінфекцію приміщень та території, де утримується птиця, також не допускайте сторонніх осіб до цих місць;
  • здійснюйте знезараження пое.ііду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • перед годуванням необхідно проводити термічну обробку кормів;
  • при догляді за домашньою птицею дотримуйтесь правил особистої гігієни (змінюйте одяг, взуття, мийте руки з милом тощо);
  • використовуйте якісні та безпечні корми для птахів.

Зберігайте їх у місцях недоступних для синантропної та перелітної птиці (голубів, горобців тощо). І

нформуйте спеціалістів державних лікарень ветеринарної медицини наявність птиці для проведення необхідних профілактичних заходів и клінічного огляду.


Пам’ятайте, при виявлені ознак захворювання (пригнічення, відсутній і. апетиту, сльозотеча, ураження нервової системи тощо) чи у випадку масової загибелі птиці необхідно повідомити державну лікарню ветеринарної медицини чи територіальний орган Дсржпродспоживслужби у вашому районі.