Фото без описуЗгідно Державних санітарних правил ДСТП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» застосування хімічних засобів захисту рослин в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22 до 7 години при швидкості вітру до 4 м/с. В межах села дозволяється обприскування тільки ранцевими обприскувачами із застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Препарати повинні бути фасованими та герметично запакованими.

     Перед проведенням обробітків необхідно завчасно оповістити мешканців сусідніх ділянок.

     Питання застосування громадянами хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин. Порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

   Якщо завдана шкода здоров’ю людини чи тварини, потерпілий негайно звертається до   відповідного медичного закладу для підтвердження факту отруєння хімічними речовинами, при нанесені шкоди рослинам - до  дільничного поліцейського та до сільської ради, які в присутності свідків фіксують  завдану шкоду, відбирають зразки пошкоджених рослин, робочий розчин чи сам препарат і відправляють на дослідження до  токсикологічної лабораторії (дослідження всі платні і виконуються за рахунок замовника). Після зібрання всіх доказів (акти обстеження, експертні висновки, тощо),  потерпілий може звернутись до суду про відшкодування завданих збитків.

   Перелік даних правил допоможе кожному громадянину уникнути конфліктних ситуацій при застосуванні пестицидів та отрутохімікатів на своїх присадибних ділянках та городах. З метою зменшення пестицидного навантаження в межах населеного пункту краще застосовувати біологічні методи боротьби з шкідниками та агротехнічні  з бур’янами.