Фото без описуМало хто не знайомий з амброзією полинолистою. На жаль, в Україні її можна зустріти скрізь: на полях, на узбіччях доріг та залізниць, по берегах річок та ставків, на пустирях, вулицях, присадибних ділянках населених пунктів.

Амброзія полинолиста – це карантинний бур’ян, близький родич полину. Рослина швидко розмножується і ресурси довкілля використовує значно ефективніше, ніж культурні рослини. Це має сумні наслідки для ґрунту, бо він пересихає та бідніє. Амброзія полинолиста може знизити врожай сільськогосподарських культур в кілька разів.

Проте найбільшої шкоди амброзія полинолиста завдає здоров’ю людей. Зокрема, її пилок є сильним алергеном. А амброзія дуже продуктивна в цьому напрямку. Одна рослина може утворити від 4 мільйонів до 10 мільярдів зерен пилку, які легко поширюються повітрям на десятки кілометрів. Пилок фіксували на висоті 5000 м над рівнем моря і на відстані до 160 км від найближчого місця зростання амброзії.

Квітне амброзія зі середини липня і аж до морозів, залишаючи по собі мільйони дрібних насінин і змучених алергіків.

І якщо на посівах сільськогосподарських культур амброзія успішно знищується гербіцидами, то на узбіччях доріг та в населених пунктах подолати амброзію не так просто.

На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої з корінням. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються. З метою зменшення ризиків для здоров’я прополки рекомендується проводити у другій половині дня, так як найбільше пилку рослина продукує саме зранку.

Фото без опису

До речі, про газон і петиції щодо припинення скошування трави. Якщо за газоном доглядати: поливати, підживлювати, видаляти бур’яни, то можна отримати гарний трав’яний покрив, навіть в мавританському стилі з квіточками. Але якщо ж просто залишити рости траву разом з бур’янами, а то й просто бур’яни, в природному стані – отримаємо не що інакше як розплідних шкідливих організмів, кліщів і алергенів у вигляді пилку амброзії та інших бур’янів.

Косіння амброзії має свої правила. Хаотичне скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, і рослина успішно утворить суцвіття, зацвіте та утвориться насіння на цих гілках. Тому, якщо немає можливості систематично доглядати за трав’яним покривом (пустирі, узбіччя) найефективніше проводите низьке скошування амброзії в період до цвітіння і потім через 2-3 тижні.

Фото без опису

Зрозуміло, що зараз важкі часи і, здається, що такі питання не на часі. Але ми віримо в перемогу і знаємо напевне, що обрали правильний напрямок. Тому свідоме ставлення кожного до суспільних проблем вже маленька перемога на шляху до їх вирішення. Не залишайтесь байдужими – знищуйте амброзію задля здоров’я наших родючих ґрунтів та нації.