Фото без описуМабуть, кожен з батьків колись замислювався над тим, як зробити так, щоб дитина споживала їжу, яку ми вважаємо корисною? Щоб відповісти на це питання, варто усвідомити, що насамперед саме батьки спочатку створюють для малюка вибір між корисною і не корисною їжею. Адже всі продукти – як корисні, так і не дуже – додому приносять саме батьки. А оскільки переваги в їжі у дитини формуються в дитинстві, це найбільш підходящий час вплинути на розвиток здорових звичок у харчуванні.

Надаємо декілька порад, які допоможуть привчити дитину до правильного харчування.

  • Привчайте дітей до нових смаків. Щоб звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не варто змушувати дітей їсти овочі. Достатньо того, щоб вони завжди були доступними і діти бачили, що ви самі це їсте. Рано чи пізно цікавість візьме гору і дитина спробує, а потім звикне до повноцінного раціону.
  • Їжте разом. Діти, які харчуються разом зі своєю сім’єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вони менше схильні голодувати та мають менші ризики набрати зайву вагу. Важливо також навчати дитину їсти у відповідному середовищі. Наприклад, діти, які їдять перед телевізором, схильні до вибору менш безпечних та корисних продуктів. Дослідження вказують, що саме ця звичка може привести до переїдання та підвищеного ризику ожиріння у дітей.
  • Встановлюйте режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів. Режим харчування (час та кількість прийомів їжі) повинен стати для вашої дитини звичним. Дітям потрібно їсти кожні 3-4 години: триразове харчування, два перекуси та багато рідини. Якщо ви наперед сплануєте такий графік, то харчування дитини буде більш збалансованим і вона буде менш примхливою.
  • Дотримуйтесь питного режиму. Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів, таких як стать, вік, рівень фізичної активності, а також температура повітря, погодні умови та клімат загалом.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти 1-4 років: від 2-4 склянок;
  • діти 4-8 років: 5 склянок;
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок;
  • 14 і більше років: від 8 до 11 склянок.

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, а й з харчових продуктів.

  • Обмежуйте їжу з великою кількістю жиру, цукру, солі. Це стосується солодощів, чипсів, солодких газованих напоїв та інших продуктів із малим вмістом поживних речовин та високим рівнем калорійності. Крім порожніх калорій вони містять ароматизатори, що привчають дітей до сильних штучних смаків. У порівнянні з ними звичайна та корисна їжа вже не так смакуватиме.
  • Проявіть творчий підхід до їжі. Чим креативніша їжа, тим вона більш різноманітна і привабливіша для дітей. Підключайте фантазію при подачі страв на стіл. Красиво оформивши страву, можна заохотити дитину їсти овочі.
  • Будьте прикладом для дітей. Діти всьому навчаються у вас. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно. Зверніть увагу, що діти вразливі, надто довірливі, легко піддаються навіюванню і наслідують дії та вчинки дорослих, тому їх культура харчування залежить від культури харчування дорослих.

Пам’ятайте, що ви, а не діти, відповідаєте за продукти, які потрапляють в будинок. Скорочуючи кількість нездорової їжі, ви привчаєте своїх дітей їсти більше фруктів, овочів, цільнозернових і молочних продуктів та робите їх здоров’я міцним!

 

 

 

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 в Кіровоградській області