Здорове харчування школярів

Здорове харчування школярів

       В сучасних умовах питання про здорове харчування школярів є особливо актуальним, оскільки правильне харчування - найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини. Одна з головних вимог до харчування школярів – його оптимальність і збалансованість. Тому при складанні меню необхідно обов'язково враховувати потреби організму, пов'язані з його розвитком, зі зміною умов зовнішнього середовища, з підвищеним фізичним або емоційним навантаженням. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов'язана зі значними витратами енергії. Для відшкодування витраченої енергії школяр повинен отримувати повноцінне харчування. До меню школяра обов'язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали і мікроелементи.

Спалах грипу птіці

Спалах грипу птіці

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє, що згідно звіту від 23 вересня 2024 року № 010038 м.п.м/24 Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи про результати дослідження патологічного/ біологічного матеріалу/об'єктів навколишнього середовища від свійської птиці (3 голів курей, 1 качки, І гуски), виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу Н5 з особистого птахогосподарства жителя села Созонівка Кропивницького району Кіровоградської області та направляє стандартну форму повідомлення про запровадження зонування.

Яка відповідальність загрожує за підпал трави

Яка відповідальність загрожує за підпал трави

Восени починається сезон паління сухостою, листя та інших бур’янів. Але за такі дії в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. В яких випадках можна відбутись штрафом, а коли вам загрожує обмеження чи позбавлення волі — роз’яснюють юристи системи безоплатної правничої допомоги.

Збережімо довкілля та своє здоров'я!

Збережімо довкілля та своє здоров'я!

Останнім часом все гострішою постає проблема спалювання бур’яну, листя і сухої трави на території нашого району. З приводу цього варто зауважити наступне: під час паління повітря стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Над селами та містом стоїть постійний дим, яким важко дихати навіть здоровим людям.

Як зберігати харчові продукти в закладах торгівлі за умови відключень електроенергії

Як зберігати харчові продукти в закладах торгівлі за умови відключень електроенергії

Внаслідок пошкодження енергосистеми України російськими ракетними обстрілами розпочалися віялові та аварійні відключення електроенергії в регіонах. Водночас важливим питанням залишається забезпечення продовольчої безпеки українців, зокрема дотримання температурних режимів під час виробництва та реалізації харчових продуктів.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДИФТЕРІЮ

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДИФТЕРІЮ

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Чума дрібних жуйних тварин – небезпечна вірусна хвороба овець та кіз

Чума дрібних жуйних тварин – небезпечна вірусна хвороба овець та кіз

Відповідно до інформації на офіційному сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин та Європейського Союзу, на території Греції та Румунії були зареєстровані випадки захворювання тварин на чуму дрібних жуйних тварин.

З 5 серпня розпочинається заборона на вилов раків у період їх другої линьки

З 5 серпня розпочинається заборона на вилов раків у період їх другої линьки

З метою збереження та охорони популяції раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі, з 5 серпня по 20 вересня на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України триватиме заборона на вилов цих річкових мешканців.

Увага! Цвіте амброзія полинолиста!

Увага! Цвіте амброзія полинолиста!

Спека і посуха цього року негативно вплинули на всю рослинність, але природні адаптивні властивості амброзії полинолистої забезпечили її повноцінний ріст та розвиток. Наразі вона починає цвісти, що становить серйозну загрозу для здоров’я людей, оскільки рослини амброзії полинолистої виробляють велику кількість високоалергенного пилку, який розповсюджується на значні відстані від місця походження. Найпопулярніші місця поширення амброзії полинолистої – посіви ярих культур, узбіччя доріг, будівельні території, береги річок, узлісся, території промислових підприємств тощо. Найбільш ефективний метод боротьби з амброзією - видалення рослин разом з корінням. На клумбах та присадибних ділянках найкраще саме виривати рослини. На посівах сільськогосподарських культур проти амброзії застосовуються гербіциди, ефективні проти однорічних дводольних бур’янів, або застосовують агротехнічний метод. Скошування на низькому рівні рослин амброзії безпосередньо перед 2 цвітінням також буде ефективним методом боротьби - так мінімізується здатність до відростання рослини. Видалені рослини з ділянки необхідно прибрати. Якщо рослина вже цвіте, то роботи по видаленню амброзії краще проводити у другій половині дня, так як пилок здебільшого виділяється зранку. Якщо ж вже утворилось насіння, то такі рослини краще знищити. Нагадуємо, що відповідно Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію. Тож, обов’язок щодо знищення карантинних бур’янів покладається на власника (балансоутримувача) земельної ділянки! Звертаємося до всіх осіб, суб’єктів господарювання та жителів Кіровоградщини із закликом провести знищення амброзії полинолистої та не допустити її масового цвітіння на території області. Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина. Розмножується насінням, яке утворюється в великій кількості. Бур’ян значно збіднює грунт, пригнічує та витісняє сільськогосподарські рослини, що спричиняє значні втрати врожаю. Саме через це амброзію полинолисту віднесено до карантинних організмів. Крім того, пилок амброзії полинолистої є сильним алергеном. Потрапляючи до органів дихання, в очі, ніс, бронхи, викликає алергічне захворювання – поліноз, сльозотечу, погіршується зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі. У хворих на астму викликає приступи хвороби.

Заходи профілактики африканської чуми свиней

Заходи профілактики африканської чуми свиней

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території району та недопущення занесення африканської чуми свиней Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи з профілактики та недопущення АЧС.

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ