Фото без описуЗдавалося би, нещодавно весь світ перебував у режимі жорстких карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19. Насправді такі дії сприяли зменшенню поширення не лише коронавірусу, а й інших респіраторних інфекцій, включаючи грип.

     У період 2021-2022 рр. не відбулося сезонного зростання захворюваності на грип, але це може створити ще більшу проблему найближчими місяцями. Цьому є декілька причин. По-перше, за останній рік було зібрано дуже мало зразків вірусу грипу, а отже, деякі загрозливі типи цього вірусу могли залишилися непоміченими. По-друге, за останній рік дуже мало людей хворіли на грип, тому наразі рівень природного імунітету в популяції є відносно низьким.    

    Для профілактики грипу найкращий захід – щорічна вакцинація.

      Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

      Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

– групи медичного ризику (високий ризик клінічних ускладнень грипу): особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, порушенням обміну речовин;

– персонал медичних закладів;

– особи віком понад 60 років;

– групи епідемічного ризику (висока можливість інфікування грипом): діти загальноосвітніх закладів;

– персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів;

– робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей;

– особи, які доглядають хворих на грип удома;

– особи, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо);

– жінки, які планують вагітність, під час епідемії грипу;

– вагітні.

 

       Згідно з рекомендаціями ВООЗ, у 2023-2024 рр. слід використовувати квадривалентні вакцини від грипу. Держлікслужба оприлюднила результати державного контролю якості вакцин для профілактики грипу станом на 5 жовтня 2023 року. Позитивний висновок про відповідність МІБП вимогам державних і міжнародних стандартів отримали дві вакцини: ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ / GC FLU та ВАКСІГРИП® ТЕТРА / VAXIGRIP TETRA .

         Які переваги вакцинації? 

  • ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;
  • ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;
  • частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

         Необхідно дотримуватись простих правил:

  1. «Захворів – сиди вдома». Візьміть лікарняний. Грип швидко передається.
  2. Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся як найменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
  3. Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грипп розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  4. Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  5. Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  6. Провітрюйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  7. Привчити себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

 

       Зазначаємо, що лікарі настійно рекомендують не займатися самолікуванням. При перших симптомах грипу не варто затягувати і продовжувати  вести  звичайний спосіб життя, обов’язково звертайтесь до лікаря. 

       Потурбуйтеся про своє здоров’я та здоров’я близьких!

 

Новоукраїнське районне управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Як запобігти захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями у закладах освіти

 

Діти - це найбільш незахищена частина населення країни. Вони потребують постійного контролю, а також спостереження за станом їх здоров’я. З метою запобігання захворюванням на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип дітей і персоналу в навчальних закладах Новоукраїнське районне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу на дотримання протиепідемічних та санітарно-гігієнічних заходів:

- діти та працівники з ознаками застудних захворювань мають негайно звернутися до лікаря;

- під час підвищеного рівня захворюваності (захворіли більше 20% дітей від загальної кількості в закладі) не рекомендовано проводити масові заходи, в тому числі збори, олімпіади, концерти тощо;

- необхідно проводити регулярне вологе прибирання приміщень з використанням дезінфікуючих та миючих засобів;

- проводити всі види провітрювання (наскрізне, кутове, однобічне).

Для запобігання переохолодження учнів та вчителів важливо проводити навчальні заняття у теплих приміщеннях.

          Фото без описуВідповідно р. ІV Повітряно-тепловий режим Санітарного регламенту для закладів середньої освіти п.7 у приміщеннях закладів освіти вологість повітря має бути 40-60%; в класних кімнатах 17-20°С, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18°С, в спортивному залі 15-17°С, в роздягальних при спортивному залі19-23°С, в актовому залі 17-20°С, в бібліотеці 16-18°С, в спальних приміщеннях 18-20°С, у вестибюлі, гардеробі             16-19°С, в санітарних вузлах 17-21°С, в душових не нижче 25°С. У позаурочний час в приміщенні необхідно підтримувати температуру не нижче +15ºC.

Усі приміщення та обладнання школи підлягають вологому прибиранню, яке здійснюють при відкритих вікнах або фрамугах, кватирках, не допускаючи протягів. Проведення таких заходів регламентовано й у дошкільних навчальних закладах. Насамперед, для малих дітей важливим є дотримання повітряно-теплового режиму для збереження їх здоров’я.

Відповідно до вимог р. VI. Повітряно-тепловий режим Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів оптимальною температурою в групових осередках є +19-23ºС, у приміщеннях басейну +29-30ºС, у залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19°С, у теплих переходах - не менше +15ºС, у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного навчального закладу, температура повітря повинна бути не менше +21°С.

За відсутності дітей приміщення дошкільних навчальних закладів повинні періодично провітрюватися. Ефективним є наскрізне або кутове провітрювання. Забороняється провітрювання через туалетні кімнати. Тривалість провітрювання залежить від температури зовнішнього повітря, напрямку вітру та ефективності роботи опалювальної системи. Наскрізне провітрювання має проводитися кожні 1,5-2 години з тривалістю не менше 10 хвилин. У спальнях наскрізне провітрювання здійснюється до та після сну дітей. У холодну пору року провітрювати закінчують не пізніше ніж за 30 хвилин до приходу дітей із занять або з прогулянки і за 30 хвилин до сну.

Під час сну може бути забезпечено доступ свіжого повітря з одного боку приміщення, але за 30 хвилин до підйому дітей його припиняють. Після короткочасних провітрювань допускається зниження температури повітря у групових осередках до +19°С для дітей 4-5 років і до +18°С для дітей старше 5 років.

Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60%.

Важливою є наступна вимога: при вході до дошкільного навчального закладу необхідно розміщувати термометр для контролю за температурою повітря на вулиці.

Прогулянки на відкритому повітрі повинні проводитися не рідше 2 разів на день. Оптимальний час перебування на відкритому повітрі 3,5-4 години на день з достатньою руховою активністю. Основними причинами скорочення тривалості перебування на свіжому повітрі є погіршення самопочуття, стану здоров`я дітей, ускладнення метеоумов.

 Прогулянки на вулиці дозволяється проводити при температурі повітря не нижче -16°С.

 

Новоукраїнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області