Фото без описуНаціональний банк України ініціював початок нової хвилі благодійної акції "Смілива гривня". Упродовж наступних трьох місяців - з 4 вересня до ЗО листопада 2023 року - по всій Україні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень. Сума зібраних коштів буде перерахована на потреби Збройних Сил України.

 

"Під час повномасштабної війни більшість українців відчувають потребу робити свій внесок у Перемогу, зокрема і зовсім юні. Благодійна акція «Смілива гривня» - це гарна можливість для дітей та молоді долучитися до благодійності та конвертувати монети в потужну підтримку української армії. Тому ми оголосили нову хвилю збору монет для потреб сил оборони. Звертаюся до молоді, педагогів та усіх громадян загалом: здавайте монети до банків-партнерів акції, і ми відправимо їх на фронт. Війна триває, і підтримка для Збройних Сил України зараз так само потрібна, як і в перші дні війни. Давайте разом посилювати наше військо кожною монеткою! Долучайтеся до мобілізації монет, допоможіть нищити ворога!" - закликав заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

 

Наразі в обігу перебуває 14,3 млрд монет на суму понад б млрд грн. Значна кількість розмінних монет, зокрема монет номіналом 10 коп. та 50 коп. (28,3% та 9,2% від загальної кількості монет в обігу відповідно) часто не використовується громадянами для готівкових розрахунків та лежить у скарбничках чи кишенях. Водночас ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника.

 

Як долучитися до акції?

 

Отже, з 4 вересня до 30 листопада 2023 року кожен зможе долучитися до акції: зібрати монети і принести їх до відділень банків-партнерів - АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Ощадбанк" та АТ "ПУМБ" - не лише в Києві, але майже в усіх регіонах країни, де працюють ці банки, зважаючи на безпечні умови роботи.

 

Також доречною буде організація колективного благодійного збору коштів у навчальних закладах, серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Це дасть можливість робити добрі справи всім небайдужим-учням, студентам, педагогам, жителям громад тощо.

Адреси відділень банків-партнерів акції, у яких можна здати зібрані монети, а також детальні умови участі в акції зазначені на сайті «Смілива гривня».