Фото без опису

З 19 липня по 19 серпня в області триватиме місячник знищення вогнищ американського білого метелика, амброзії полинолистої та повитиці польової. Відповідне розпорядження видане першим заступником голови обласної державної адміністрації 15 липня 2021 року № 513-р.

Карантинні шкідливі організми в сільському господарстві завдають значної шкоди рослинам та рослинним продуктам. Проте не меншої шкоди деякі з них завдають і населенню.

Враховуючи алергенність пилку амброзії в суміші із пилком інших алергенних бур’янів (лобода, полин, осот, злакові) та соняшнику, пилок якого також є алергеном, і все це під час літньої спеки, період липень-серпень для алергіків стає нестерпним. Зрозуміло, що знищити все неможливо, але зменшити концентрацію пилку бур’янів в повітрі реально. Знищення рослин до фази цвітіння зменшує кількість пилку в повітрі та сприяє зменшенню кількості бур’янів на наступні роки.

На неалергенний карантинний бур’ян повитицю польову також необхідно звернути увагу. На сьогодні ним засмічені майже усі узбіччя доріг. Бур’ян-паразит, коріння та листя не має, тому й боротись складно. Рекомендовані заходи – випалювання (із дотриманням вимог протипожежної безпеки), застосування гербіцидів, стимулювання проростання насіння повитиці із подальшим знищенням сходів.

Фото без опису

Американський білий метелик характеризується як винятково агресивний і небезпечний шкідник, здатний завдати великої шкоди багаторічним насадженням. Основні заходи полягають у зборі та знищенні гусениць і кладок яєць. Ефективним є знищення (обрізка та спалювання) гнізд разом з гусеницями до періоду появи гусениць V віку, коли вони покидають гнізда і розповзаються по кроні всього дерева.

Шановні керівники підприємств, установ, організацій, фермери, одноосібники та власники присадибних земельних ділянок, землекористувачі, доводимо до вашого відома про необхідність постійного скошування бур’янів на власних та закріплених територіях, а також постійного знищення вогнищ американського білого метелика.