Згідно пункту 18 «Правил реєстрації місця проживання» для виписки і прописки необхідно подати наступний пакет документів:

-паспорт громадянина України

-заяву про реєстрацію місця проживання

-квитанцію про сплату адміністративного збору

-військовий квиток або приписне свідоцтво зі штампом про зняття з обліку або відміткою про взяття на військовий облік (для виписки-прописки військовозобов’язаних і призовників, які перебувають на військовому обліку в РВК чи підлягають взяттю на військовий облік у військкоматі)

-заяву про зняття з реєстрації місця проживання (у разі здійснення прописки одночасно з випискою за попередньою адресою)

-документи, що підтверджують право на проживання в квартирі, будинку (договір купівлі-продажу нерухомості або оренди житлового приміщення). У разі, якщо підтверджуючих документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки з дозволу власника житла (якщо власників кілька — за згодою усіх співвласників).

         При реєстрації за згодою власника потрібна його особиста присутність при подачі заяви. Також власник житла повинен мати при собі документи, що засвідчують особу і право власності на нерухомість (будинок або квартиру), в яку здійснюється прописка.

         При подачі документів на виписку з квартири і прописку за новою адресою через центр надання адміністративних послуг датою реєстрації місця проживання чи перебування є день отримання органом реєстрації усіх потрібних документів. Таким чином, терміни оформлення прописки в ЦНАП відрізняються, але загальний строк проживання без прописки не повинен перевищувати 30 днів. Процедура виписки-прописки призовників та військовозобов’язаних додатково включає необхідність знятися з обліку в військкоматі за 3 дні до переїзду і потім стати на військовий облік не пізніше 7 днів.

За наявності паспорта у вигляді ID-картки інформація про місце проживання громадянина вноситься на електронний чіп, вмонтований в паспорт. Заміна ID-паспортів у зв’язку зі зміною прописки не проводиться, а для підтвердження адреси проживання власнику ID-картки видається довідка з Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР). У паспорт старого зразку (книжечка) відомості про виписку і прописку проставляються у вигляді штампа, який ставиться поряд з відміткою військового комісаріату (для чоловіків віком до 60 років).

Реєстрація місця проживання дітей молодше 14 років

Процедура прописки малолітніх дітей аналогічна процесу реєстрації місця проживання повнолітніх громадян, проте, має ряд юридичних особливостей. Зокрема, прописка дитини до 14 років може бути здійснена виключно за місцем реєстрації одного з батьків (разом з матір’ю чи батьком, або за їх спільною адресою). При цьому згода власника житла на реєстрацію дитини не потрібна.

У разі, якщо батько і мати дитини прописані за різними адресами, місце проживання дітей реєструється разом з одним із них за письмової згоди другого з батьків. Дозвіл тата (мами) на прописку дитини в квартиру або будинок до другого з батьків не потрібен лише у випадку, якщо місце проживання дітей визначено відповідним рішенням суду або висновком органу опіки.

Як прописати новонароджену дитину

На реєстрацію місця проживання новонародженої дитини батькам відводиться лише три місяці з дня народження малюка. Зареєструвати місце проживання новонароджених дітей жителям Піщанобрідської територіальної громади можна у відділі «Центр надання адміністративних послуг» Піщанобрідської сільської ради, одночасно з подачею заяви на державну допомогу при народженні дитини.

Перелік документів, необхідних для реєстрації дитини:

-заява на оформлення дитині прописки

-оригінал і копія свідоцтва про народження

-квитанція про сплату адміністративного збору

-оригінал і копія паспорта того з батьків, до якого прописується дитина

Для реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, необхідна присутність обох батьків або нотаріально завірена згода батька (матері) на прописку дитини за новою адресою. Якщо в свідоцтві про народження відомості про батька внесені зі слів матері, необхідно надати оригінал і копію виписки з Державного реєстру актів цивільного стану про занесення інформації відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Відсутність прописки

Батьки часто задають питання: чи потрібно обов’язково прописувати дитину до віку 14 років? Відповідь дуже проста: відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена ст. 197 КУпАП і тягне за собою попередження. Штраф за несвоєчасну прописку або її відсутність у дорослих і дітей можливий тільки в разі повторного вчинення правопорушення (якщо дитина ніде не прописана відповідальність нестимуть батьки). Таким чином, жити без прописки в Україні теоретично можна, але це незаконно і є адміністративним порушенням.

Відсутність прописки у призовника або військовозобов’язаного призводить до порушення порядку військового обліку. Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», облік призовників і військовозобов’язаних громадян ведуть військкомати за адресою їх проживання, яка підтверджується пропискою. Несвоєчасна реєстрація за місцем проживання та відсутність штампу про прописку може призвести до звинувачення в ухиленні від військового обліку (через не постановку на нього) і притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 337 КК.