Радон у питній воді: чому небезпечно вживати таку воду
Радон (222Rn) є радіоактивним інертним газом. Ця невидима речовина не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. Радон належить до ланцюга розпаду природного урану. Уран у геологічних породах у результаті послідовності ядерних перетворень розпадається до радію (226Ra), який стає джерелом радону. Радон з породи вивільняється в оточуючий простір (ґрунт, вода), де накопичується. Радон, який міститься у воді, може потрапляти в організм безпосередньо під час вживання води всередину або під час вдихання з повітря у житлових приміщеннях, де він накопичується від тривалого побутового використання води у ванній кімнаті.
Найбільші рівні радону зустрічаються у водах, які омивають кристалічні породи високої тріщинуватості з високим вмістом радію, а також піски, в яких відбулося перевідкладення радію, вимитого раніше із кристалічних порід. Підземна вода накопичує радон з великих масивів геологічних кристалічних порід. Вплив радону із води практично зводиться до його інгаляційного надходження і опромінення легенів.
З огляду на геологічне розташування області, наша вода має підвищений вміст природних радіоактивних елементів. Близько половини всього населення нашого району вживають воду із громадських та індивідуальних, розташованих на територіях приватних садиб, колодязів, неглибоких свердловин. У загальному випадку колодязі та приватні свердловини не сягають на глибину геологічних горизонтів, які містять велику кількість радію. Тим не менше, помітні кількості радону можуть спостерігатися навіть в неглибоких свердловинах і колодязях.
Радон що знаходиться у питній воді становить двояку небезпеку: по-перше, вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок, по-друге, існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні. Слід зазначити, що єдиним способом оцінити радіаційну безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження. Згідно вимог Державних санітарних норм і правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 контроль радіаційної безпечності питної води здійснюється у місцях водозаборів один раз на три роки (п. 3.7 розділу IV)
Очищення води від радону є більш ефективним при аерації, коли він викидається в повітря. У разі використання фільтрів на основі активованого вугілля, фільтри акумулють радон, з якого накопичуються дочірні продукти, які є джерелами гамма-випромінювання. Тобто фільтр може стати інтенсивним гамма-випромінювачем якщо його вчасно не змінювати. Наявність аератора в системі очищення води покращує ефективність роботи систем водоочистки і за іншими показниками, залізом і ураном. Також майте на увазі, що при кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується. Не слід забувати про проведення провітрювання ванної кімнати і кухні.
Бережіть своє здоровʾя та здоровʾя своїх близьких!
Новоукраїнське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Кіровоградській області