Фото без опису28 червня 1996 року, виражаючи суверенну волю Українського народу, було прийнято Конституцію України - головний нормативно-правовий акт держави, що став ядром консолідації українського суспільства.

Конституція - наше національне надбання, вона відображає нашу багату історію, зокрема глибоке історичне коріння, тяглість і європейську зорієнтованість українського конституціоналізму. Цей документ є основним законом держави і моральним орієнтиром для її громадян, юридично закріплює незмінний упродовж століть цивілізаційний вибір Українського народу.

Українська конституція реальна, а не декларативна - у ній визначено, що Україна є правовою державою, яка ґрунтується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону, вона забороняє дискримінацію.

Венеціанська комісія визнала нашу конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права. Конституція України справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого українцям завжди був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою - це, зокрема, робить нас частиною Європи та кардинально відрізняє від росії.

В умовах повномасштабного вторгнення московських військ і численних злочинів окупантів, цінності, закладені в Основному Законі України, для кожного з нас набувають ще вагомішого і більш глибинного змісту, оскільки ми вкотре змушені відстоювати у збройній боротьбі проти московської агресії своє життя і свій вибір, у той час як московська влада продовжує спроби привласнити українську історію, відібрати наші надбання, наших людей, дітей, майбутнє. Ми успішно протистоїмо агресору, який зневажає юридичні норми, міжнародне право, за підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, услід за якою обов’язково відбудеться притягнення до відповідальності держави-терориста.

У Конституції України закріплено суверенітет Української держави на всій її території, яка є недоторканною, а захист цього суверенітету є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Конституційний обов’язок щодо захисту України, її незалежності та територіальної цілісності, шанування її державних символів, забезпечення економічної та інформаційної безпеки йде від серця кожного українця, виходить з глибин нашої історії та передається з покоління в покоління за допомогою ДНК, яка кодує генетичну інформацію Українського народу. Дієвість цієї норми конституції українці показують на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії.

Нехай же в день Державного свята ‒ Дня Конституції ‒ в кожного з нас міцніє почуття гордості за свою країну, за її Основний Закон.

Нехай якнайшвидше скінчиться війна і запанує злагода на нашій землі. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.

І нехай демократичні засади, що були закріплені Конституцією, стануть реаліями нашого сьогодення, а дух законності прийде до серця кожному громадянину нашої держави.

 

З повагою , сільський голова Сергій Мар’янов