Осінньо-зимовий період різко збільшує кількість пожеж - опалювальний сезон створює реальну пожежну небезпеку внаслідок використання різних опалювальних приладів.

За 2021 рік на Кіровоградщині сталася 1641 пожежа, під час них загинули 48 людей.  Причиною пожежі найчастіше ставали порушення правил використання пічного опалення, утримання електромережі та куріння. Про це повідомив заступник начальника головного управління із запобігання надзвичайних ситуацій Василь Штогрін під час брифінгу  8 грудня. Найбільша кількість людей загинула від необережного поводження з вогнем – 26, внаслідок пічного опалення – 12, від використання газових приладів – 2.

Пічне опалення, яке ще досі обігріває домівки частини жителів України, є одним із головних чинників виникнення пожеж в опалювальний сезон. Господарі будинків, що обігріваються теплом відкритого горіння, повинні чітко знати правила використання таких систем обігріву та постійно контролювати стан пожежної безпеки в оселі.

Однією з найпоширеніших причин загибелі людей при влаштуванні пічного опалення є отруєння чадним газом, який потрапляє у помешкання, якщо передчасно закрити пічну заслінку. Як правило, такі випадки трапляються через нехтування елементарними правилами експлуатації пічного опалення. Чадний газ не має ні кольору, ні запаху. Його дія призводить до падіння гемоглобіну крові, втрати свідомості з фатальними наслідками. Головними ознаками отруєння чадним газом є: запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльози.  Важке отруєння призводить до судом, блювоти, запаморочення, далі – до втрати свідомості та зупинки серця.  У разі отруєння чадним газом слід негайно вивести постраждалого на свіже повітря та викликати швидку медичну допомогу. При зупинці дихання постраждалому проводять серцево-легеневу реанімацію. Нерідко порушення правил експлуатації пічного опалення призводить до пожежі зі значними матеріальними збитками, а інколи й людськими жертвами.

Аби уникнути неприємностей та захистити себе у власному помешканні від небезпеки отруєння чадним газом та пожежі, слід пам’ятати:

  •  перед експлуатацією здійснювати перевірку, а за необхідності, очистку та налагодження роботи димарів. Огляд стану печей і димоходів необхідно здійснювати не менше двох разів на рік;
  •       усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

– тверде паливо (дрова, вугілля) зберігати у спеціально пристосованих для цього приміщеннях;

– біля кожної печі перед топковим отвором розмістити металевий лист розміром не менше ніж 50 х 70 см.

– не користуватися піччю, в якій утворилися тріщини;

–  не використовувати для розпалення печей легкозаймисті речовини;

–  не закривати пічну заслінку, коли на вугіллі видно блакитні вогники;

–  не залишати доглядати за пічним опаленням дітей;

–  не розміщувати меблі ближче 1 метра до печі;

–  не залишати поблизу легкозаймисті речі.

–  не сушити одяг поблизу топкових отворів печей.

Недотримання цих правил може призвести до значних матеріальних збитків та загрози Вашому життю і здоров’ю.

Фото без описуФото без опису