Фото без опису

Чолпан Петро Пилипович народився 15 квітня 1931 року в с.Піщаний Брід. В 1951 році закінчив Піщанобрідську школу № 2 із Золотою медаллю вперше в Піщанобрідському районі. (з 1959 року Піщанобрідський район входив до складу Добровеличківського району Кіровоградської області, тепер Новоукраїнського району).

Про відмінне навчання свідчать документи: табелі та похвальні листи учня Петра Чолпана. Навчаючись у 6-ому класі був обираний секретарем комсомольської організації школи; в старших класах він працював старшим піонервожатим школи, був членом бюро райкому комсомолу, делегатом 5-ти районних і в 1950 р. – 6-ої обласної конференції. За активну участь в громадській роботі Петра Пилиповича, учня 8-го класу, було нагороджено Почесною грамотою Кіровоградського обласного комітету комсомолу України.

Вищу освіту П.Чолпан здобув на фізичному факультеті Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Після закінчення університету був зарахований в аспірантуру при кафедрі молекулярної фізики.

В Київському державному нині національному університеті ім. Т.Шевченка працював з 1959 року по 2008 рік старшим викладачем, доцентом, заступником декана фізичного факультету, старшим науковим співробітником університету, начальником відділу університетів Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти України.

Наукова діяльність Петра Пилиповича була зосереджена на дослідженні структури і фізичних властивостей молекулярних рідин та їх розчинів, науково-методичних та філософських питань фізики. П. Чолпан автор понад 160 наукових і навчально - методичних праць, в тому числі 10 навчальних посібників і підручників з фізики, 5 науково-методичних розробок з методики експериментального визначення густини, в’язкості, швидкості поширення і коефіцієнта поглинання ультразвуку рідинами та ін. В 1998 році він одержав Грант Міжнародного наукового фонду Сороса «Відродження». Під його керівництвом захищено 4 кандидатські дисертації.

Петро Пилипович належить до того покоління викладачів університету, коли кожному талановитому науковцю необхідно було вести велику громадську роботу. Протягом ряду років був головою профспілкового комітету Київського університету. Понад 20 років працював вченим секретарем комісії з фізики Науково методичної ради Міністерства освіти і науки України, був членом редколегії міжвідомчого наукового збірника «Фізика рідкого стану», як провідний спеціаліст України з реології рідин брав участь у проведенні десяти Всесоюзних наукових конференцій з фізики рідин. Був вченим секретарем комісії з фізики Товариства «Знання» України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Петру Пилиповичу Чолпану присвоєно звання кращого громадського методиста викладацького активу Міністерства освіти України (1991р.), у 1992 році присуджена премія Міністерства освіти України за досягнення в навчально- виховній та науково-методичній роботі, в 2000 році нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти України», медалями «За доблесну працю» (1970), «В пам’ять 1500-річчя Києва» (1982), «Ветеран праці» (1985), «Захиснику Вітчизни» (1992). Міністерство вищої середньої спеціальної освіти СРСР та ЦК профспілки працівників освіти, вищої школи і наукових установ нагородили його в 1984 році Почесною грамотою за багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 150-річчя Київського університету ім. Т. Шевченка.

12 вересня 2018 року в КЗ «Добровеличківський районний краєзнавчий музей» відбулась зустріч школярів з видатним земляком. Петро Пилипович розповів про свій багатий життєвий, професійний і педагогічний досвід, про 3-тє видання, перероблене і доповнене його підручника «Фізика» для студентів. Уже 6 років він був на заслуженому відпочинку, коли зателефонував ректор КНУ ім. Т.Г.Шевченка про потребу його підручника. Більше півроку довелось працювати над підручником, доповнив ще на 100 сторінок, це він робив з піднесенням.

На закінчення зустрічі П. Чолпан прочитав вірш земляка Григорія Шаповала «Юнацька честь», який закликає молоде покоління вчитись, працювати, любити, творити добро, берегти рідну матір і Україну.

Під час заходу експонувалась виставка фото, книг, шкільних табелів, дипломів, грамот, почесних грамот, які були передані Петром Пилиповичем у фонд музею.

Дякуємо Петру Пилиповичу за співпрацю! Вітаємо з ювілеєм! Бажаємо міцного здоров'я, добробуту і всіляких гараздів!

(с) Першоджерело

 

Піщанобрідська громада також приєднується до всіх привітань, що лунають на честь видатного земляка ! Бажаємо міцного здоров'я, довгих літ, та людського щастя !