Фото без описуЩороку, до 1 травня громадяни, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) зобов’язанні подати до податкових органів декларації про майновий стан та доходи (далі – податкова декларація) в якій визначити свої зобов’язання зі сплати податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотка військового збору від отриманого доходу у звітному періоді. Термін сплати даних зобов'язань до 31 липня року, що наступає за звітним.

Всі категорії громадян, серед яких вчителі, медики, працівники промислових чи сільськогосподарських підприємств, так само сплачують 18 відсотків ПДФО та 1,5 відсотка збору від власних доходів – з них ці кошти вираховують у бухгалтерії і люди знають, що «чистими» отримають менше, ніж в нарахованій сумі.

Та з одноосібниками так не виходить – по-перше, з грошима, які вже потримав у руках, розлучатися значно важче, ніж з «віртуальними». А по-друге,  законодавством встановлено, що  дана категорія громадян подає податкові декларації не до закінчення року в якому були отримали доходи, а до 1 травня наступного. Тобто, сплачувати податок теоретично люди повинні після проведення посівних робіт і до того, як зберуть новий урожай. Для багатьох це стає проблемою.

  Одноосібники вважають, що коли їхня земельна ділянка перебувала в оренді сільськогосподарського підприємства, то ПДФО з доходів у вигляді орендної плати не сплачували, тому й зараз можна цього уникнути. Насправді, громадяни одержували орендну плату, з якої вже були вирахувані та сплачені до бюджету суми податку і збору.

Не одноразово  доводилось чути від одноосібників: «Чому держава посягає на наші прибутки, вона нам нічого не дала!». Як же не дала? Землю ви отримали від держави, але вона зобов’язала вас сплачувати податки з одержаних від її обробітку прибутків. Цей податок надходить до місцевого бюджету, того самого, який фінансує школи та лікарні.

Всі громадяни вимагають, щоб не закривали школи, ФАПи, дитячі садочки, а наповнювати місцеві  бюджети, з яких їх фінансують, ніхто не хоче.

 Статтю 67 Конституції України ніхто не відміняв – і податок повинен платити кожен, хто отримує прибуток. Декларування – не добровільний вчинок, а обов’язок кожного, хто отримує прибутки.