Добровеличківською  ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій».

 

 Нещодавно начальником Добровеличківської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  Поліщуком Сергієм проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на запитання, які цікавили платників податків:

1. На яке обладнання можна встановити програмний РРО?

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.  

  2. Як зареєструвати касира для роботи з програмним РРО?

Для роботи ПРРО необхідно надати дані сертифікатів електронних підписів і/або печаток касирів, які будуть працювати в програмі. Такі дані відносяться до Реєстру на підставі поданого суб’єктами господарювання в електронній формі «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа». Для цього у розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за ідентифікатором форми «J/F1391801 – Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа».

3. Що таке «онлайн-режим»?

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Використання програмного РРО офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів забороняється.

4. Чи потрібен принтер при використанні програмного РРО?

Програмне РРО автоматично генерує чек в електронному вигляді і передає його на сервер податкової. Електронний чек можна надіслати покупцю на електронну пошту, або на основні комунікаційні месенджери по номеру телефону. Тому, друкувати чек в обов’язковому порядку при використанні програмного РРО не потрібно. Якщо продавець таки хоче видади паперовий чек, його можна роздрукувати навіть на звичайному принтері.

5. Що потрібно зробити для приведення у фіскальний режим програмний РРО?

Суб'єкти господарювання повинні застосовувати тільки переведені у фіскальний режим роботи програмні РРО (далі - ПРРО). Для переведення ПРРО в фіскальний режим роботи проводиться відкриття робочої зміни, шляхом формування та направлення на фіскальний сервер Повідомлення про відкриття змін ПРРО (форма J/F 1316801) в електронному вигляді. Таке повідомлення реєструється фіскальним сервером шляхом присвоєння йому номера, який є номером зміни, ця інформація надходить заявнику у квитанції.

На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

Протягом робочої зміни ПРРО працює в режимі онлайн-обміну даними з фіскальним сервером і в цьому режимі забезпечує одноразове занесення на фіскальний сервер даних щодо кожної окремої розрахункової операції, виконаної в готівковій та / або в безготівковій формі.