Карантин: коротко про нові зміни в законодавстві

На які зміни, внесені КМУ до постанови №392 від 17 червня 2020 р. № 500 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», варто звернути увагу?
Дію карантину в Україні подовжено до 31 липня 2020р.


З основних заборон:
– перебувати в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
– перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус;
– проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра.

Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається за поданням головного державного санітарного лікаря регіону, з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для посилення протиепідемічних заходів відповідно до відомостей, опублікованих на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я. Значно посилюється роль головного санітарного лікаря області. За його поданням обласна комісія  може розглядати питання про закриття  окремих населених пунктів чи напрямів діяльності.

У регіонах, в яких здійснюється посилення протиепідемічних заходів, можуть встановлюватися за поданням головного державного санітарного лікаря регіону особливості діяльності та обмеження щодо:

  • роботи закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури.

Обласним, Київській міській, районним державним адміністраціям рекомендовано опрацювати разом з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання питання щодо можливості запровадження на період дії карантину графіків роботи підприємств, установ, організацій, які передбачатимуть різний час початку (закінчення) їх роботи залежно від територіального розташування, галузевої належності, специфіки виконання робіт чи надання послуг.
Там, де це можливо, застосувати гнучкий режим робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу.
Пропонуються зміни до режимів роботи  – з початком роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Такі зміни рекомендовано для уникнення концентрації пасажирів у громадському транспорті в ранішню годину.

З 22 червня самоізоляцію осіб 60+ повністю скасовано
Змінами, внесеними до Постанови №392 Постановою КМУ №500  ,  виключено осіб 60+ з переліку осіб, які підлягають самоізоляції. Отже, хоч карантин і триває, з 22 червня особи 60+ можуть працювати без обмежень і в такий спосіб, про який вони домовляться з роботодавцями.
Що це означає на практиці?
Під час дії обмежень кожний керівник бібліотеки  домовлявся про певні умови роботи з працівниками 60+ (відпустку, простій, дистанційну роботу). Тепер доведеться домовлятись наново.
Якщо керівника (роботодавця) влаштовує, щоб працівник 60+ і далі працював вдома, то необхідно переглянути наказ та заяву. Якщо про обмеження, введені Постановами №211 та №392 саме для осіб 60+, в цих документах не зазначалось нічого, то зміни до них можна не вносити. Вони і далі на період, в них зазначений, встановлюватимуть надомний режим роботи для такого працівника. Те саме стосується і відпустки.

Всім безпеки і витримки!

 

За матеріалами https://oth.nlu.org.ua